Food Recepten Reizen

Maroccoco Meal – Bastilla met kip & groenten

Vorige week deelde ik met jullie het voorgerecht van de Maroccoco Meal maaltijd die ik samen met mijn tante had bedacht én gemaakt; De Harira soep. Vandaag gaan we gauw verder met het hoofdgerecht. Deze was nogal uitgebreid met veel gerechten, maar ik deel mijn favoriet met jullie, de Bastilla (of Pastilla zoals het ook genoemd wordt). Dit gerecht hebben wij gegeten in Marokko en wauw wat was dit een verassing. Zo lekker, gezond en volgens ons heel makkelijk te maken!

Wat heb je nodig: (15 personen + extra vulling) -
Via Smulweb

* 5 grote vellen filodeeg (Of bladerdeeg mocht je dat willen)
* 2 kippenpoten of kippenborst
* 4 gehakte uien
* 2 geraspte courgettes
* 3 geraspte wortelen
* 2 gesneden rode en 2 gele paprika's
* 5 gesneden champignons
* Klein potje gesneden groene olijven
* Peper
* Zout
* 1 tl saffraanpoeder  (optioneel)
* 1 tl gember
* 1 tl kurkumapoeder
* Takjes gehakte koriander en peterselie
* 1 el olijfolie en 1 el zonnebloemolie
* 1 geklutst ei

Bereiding

1. Haal het filodeeg/bladerdeeg ruim van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de verpakking of afgedekt met folie ivm uitdroging. Snijd alle groentes heel klein zoals beschreven in de ingrediëntenlijst (een ware kunst bij Marokkaanse gerechten, alles wordt heel fijn gesneden, bij mij was het dus nog te groot haha). Gooi gerust alles bij elkaar in een bak, zo krijg je een mooi kleurig geheel.  

2. Vervolgens is het tijd om de kippenborsten/poten in ruim water te koken, zorg dat ze gaar zijn en laat ze dan afkoelen. Zodra ze zijn afgekoeld kun je deze gaan pluizen, ik doe dit met twee vorken en gebruik af en toe een mes. 

3. Bak de groenten met de stukjes kip en alle kruiden in een pan met olie. Roer het goed om en bak het zo'n 3 minuten. 
Vervolgens voeg je de stukjes olijf en eventueel stukjes peper toe voor een pittige smaak. De groentes hoeven niet helemaal gaar te zijn aangezien het nog in de oven gaat. Als alles goed is doorgeroerd kun je het geheel laten afkoelen. 

4. Verdeel het filodeeg in tweeën zodat je 2 vierkanten krijgt (net als een appelflap). Prik wat gaatjes in het deeg zodat het niet opbolt tijdens het bakken -> Dit is vooral belangrijk bij bladerdeeg. Vul een stuk filodeeg met een beetje mengsel. Vouw het deeg dicht tot een flapje en zorg dat je de randjes goed dichtmaakt. Tip, doe dit met een vork, zo krijg je ook nog een leuk randje. 

5. Besmeer je bastilla flapje met een beetje ei. Draai het flapje om, leg het op een bakplaat en besmeer ook de andere kant met ei. Herhaal deze stappen tot je alle vellen hebt gebruikt. 

6. Bak de bastilla in 15-20 minuten op 180 graden goudbruin. Geniet er lekker van! 

Hierboven zie je de Bastilla die ik heb gehad in Essaouira. Oh het is en was zo ongelofelijk lekker! Net een soort loempia, maar dan anders. Ik moet wel bekennen dat deze bastilla toch net wat lekkerder was dan die wij zelf hadden gemaakt, maar ja ik heb dan ook geen Marokkaans bloed 😉 

'Helaas' maakte ik de bastilla met bladerdeeg omdat we geen filodeeg konden vinden. Ook een prima alternatief, maar het is toch een ander soort deeg. Ik heb inmiddels een goeie tip gekregen en ga snel nog eens een bastilla maken. En dan een grote voor mij alleen, want dat is hoe het eigenlijk hoort! Maar dat lukte bij ons niet ivm de vele gasten.

De bastilla is lekker om mee te variëren, lust je bepaalde groenten niet? Gooi ze eruit en vervangen het door iets anders, of vul het eens met gehakt ipv kip of maak hem helemaal vegetarisch. Alles is mogelijk bij dit gerecht, dus leef je lekker uit. 

Ga je nu Maroccoco Meal maken? Wil je dan een foto delen met #mydailyteacup? Ik ben namelijk erg benieuwd naar jullie etentje 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter