Food Recepten Reizen

Maroccoco Meal – Marokkaanse appeltaart & Raib yoghurt

Het voorgerecht de Harira soep en het hoofdgerecht de Bastilla zijn inmiddels verschenen op mijn blog. De hoogste tijd voor een van mijn favoriete gedeeltes, het toetje. Oké ik vind alle gangen lekker, maar ik kijk toch altijd uit naar het toetje. En naar deze helemaal, want ik maakte een Marokkaanse appeltaart en we hebben de speciale yoghurt uit ons riad perfect nagemaakt #hearteyes. Snel door naar de recepten! 

Marokkaanse Appeltaart
Wat heb je nodig: (16 personen)
 - Via Allerhande

* 1 sinaasappel
* 400 g zelfrijzend bakmeel
* 200 g lichte basterdsuiker
* 250 g boter
* 1 ei
* 1 mespunt zout
* 0,05 g saffraan (zakje a 0,05 g uit het schap, of nog beter echte saffraan uit Marokko)
* 4 elstarappels 
* 3 tl gemalen kaneel
* 3 tl gemalen kardemom
* 2 el rietsuiker
* 125 g dadels (vers en ontpit)
* 125 g gedroogde abrikozen 
* 55 g amandelschaafsel
* 1 el poedersuiker ter garnering

Bereiding

1. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. 

2. Meng met je vingertoppen het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en boter in een kom. Klop het ei los en voeg het ei, zout en het sinaasappelrasp toe aan de kom. Kneed het deeg tot een bal en laat het afgedekt met vershoudfolie 30 minuten rusten in de koelkast. 

3. Week ondertussen de saffraan in het sinaasappelsap. 
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Doe ze in een kom, schenk het saffraansinaasappelsap erover en meng het met kaneelpoeder, kardemom en rietsuiker. 

4. Bekleed een bakvorm (ong. 22 cm)  met bakpapier. Rol het deeg met een deegroller uit op een met bakmeel bestoven werkblad tot een lap van een 1/2 cm dik. Rol het deeg om de deegroller en doe het in de bakvorm. Let op dat je de randen goed aandrukt en zorg dat het niet gaat scheuren. 

5. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de dadels en abrikozen in kleine stukjes. Verdeel de dadels en appelblokjes over het deeg en druk licht aan. Strooi het amandelschaafsel erover. Bak de taart in circa 40 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de taart 30 minuten afkoelen voor je hem gaat aansnijden. Strooi voor het serveren wat poedersuiker over de taart. 

Deze taart was echt goddelijk, zo lekker! Hij was dan ook helemaal op. 
Een los stuk is al mega lekker, maar met de Raib Yoghurt on the side is ie helemaal geweldig. 
Gauw door naar dit recept! 

Marokkaanse Raib Yoghurt
Wat heb je nodig: (2 grote bakken vol - 16 pers?)
 -
Via CookingWithAlia

* 500 ml melk (halfvol)
* 250 ml melk (halfvol)
* 180 ml griekse yoghurt (of gebruik eens een vruchten- of vanille yoghurt)
* 1/4 kop suiker
* 2 tl sinaasappelbloesem (te koop bij oa de toko)

Aangezien wij met veel mensen waren hebben wij de ingrediënten verdubbeld. We hadden hierdoor wel heel veel yoghurt, niet erg want daardoor konden wij de dagen erna ook nog lekker genieten van deze Marokkaanse yoghurt. Maar mocht je met minder mensen zijn is 1x het recept dus ook voldoende. 

Bereiding

1. Breng de 500 ml melk aan de kook. Maar let op, het mag niet gaan koken! Voeg de suiker toe en roer het door. 

2. Zodra de melk begint te koken zet je het uit en gooi je de melk in een grote kom. Laat het een beetje afkoelen. En voeg de sinaasappelbloesem toe. 

3. Mix de koude melk (250 ml) met de yoghurt. En voeg het toe aan de warme melk. Roer het geheel goed door. 

4. Vervolgens verwarm je je oven tot 200 graden. Dit is het speciale aan de Marokkaanse yoghurt, het moet heel lang staan. Verdeel de yoghurt over verschillende kleine kommetjes (handig) of verdeel het over 2 kleinere kommen. 
Dek de kommetjes af met aluminiumfolie. 

5. Draai de oven uit en zet de yoghurt in de warme oven. Laat dit zo'n 8-9 uur staan voor zachte yoghurt of 13-15 uur voor een wat stevigere yoghurt. Wij hebben het de avond ervoor gemaakt en het de hele nacht laten staan. 
Haal het uit de oven en dek de kommetjes af met vershoudfolie, zet ze nu in de koelkast om verder te 'rijpen'. 's Middags of 's avonds kun je heerlijk genieten van een kopje verse Marokkaanse Raib Yoghurt! 

Zoals je kunt lezen ben ik echt heel blij met bovenstaande recepten! Ik ben eind februari jarig en ik denk dat ik dan weer de Marokkaanse appeltaart ga maken, zo lekker.

Ga je nu Maroccoco Meal maken of de appeltaart? Wil je dan een foto delen met #mydailyteacup? Ik ben namelijk erg benieuwd naar jullie etentje 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  • Reply
    Daphne
    3 februari 2018 at 08:56

    Klinkt heeeeeerlijk alle twee, mm mm
    En het recept lijkt mij niet eens zo lastig, (hooguit veel spanning omdat je lang op de yoghurt moet wachten……en maar hopen dat het goed komt, hihi.
    Klinkt ook best gek, yoghurt in de oven!
    De appeltaart ga ik zeker eens maken, die ziet er zo lekker uit!
    Dank voor je uitgebreide recept.

    • Reply
      mydailyt
      3 februari 2018 at 13:08

      Nee joh de yoghurt is zo simpel! Alleen lang wachten inderdaad of het gelukt is 😉
      Leuk! Ben benieuwd naar je foto als je de taart gaat maken.
      Fijn weekend

    Laat een reactie achter