Theezakjes Uitjes

Dutch Tea Festival

Zondag 29 mei was het zover, het eerste Dutch Tea Festival, of ook wel Festeaval genoemd. Al maanden had ik de kaartjes in huis en keek ik uit naar dit event. Want dat was het zeker, een festival met alleen maar thee. Een droom voor mij hihi, dus daar moest ik zeker heen. Een keer wat anders dan theezakjes ruilbeurzen of een gewone supermarkt…Ik heb allemaal nieuwe merken ontdekt en daarom vandaag een verslag van dit event.
DutchteaSamen met Maria en José vertrok ik om kwart voor 8 uit Sappemeer richting Utrecht. De reis zou zo’n 2 uur en 15 minuten duren, maar doordat het zondag was en dus totaal niet druk verliep de reis voorspoedig. Al om kwart voor 10 stonden we als één van de eersten bij de ingang van De Fabrique, een toffe locatie waar de beurs plaatsvond.
FesteavalFesteavalDe Fabrique is een industriële, oude fabriek waar nu veel evenementen in plaatsvinden. Echt een toffe plek. Kijk alleen al naar de buitenkant en je hebt zin om naar binnen te gaan. Eenmaal binnen zie je allemaal oude elementen en stoere plekken.
Ik heb veel foto’s gemaakt, maar door het donkere gebouw zijn de meesten niet goed gelukt (lees te donker of onduidelijk). Maar de rest van de foto’s heb ik bewerkt en laat ik vandaag aan jullie zien. Zo kunnen jullie een beetje meegenieten van de beurs.
GoodiebagFesteavalEenmaal binnen kregen we een goodiebag tasje die we tijdens het festival konden vullen. Er zat namelijk een boekje in met allemaal weetjes, de merken en een plattegrond met aangekruist de plek waar we een goodie konden scoren. Je snapt natuurlijk dat wij daar meteen naar toe gingen. Verder zat er nog een klein porseleinen kommetje in de tas, hiermee konden we bij de meeste stands thee proeven. Heel slim bedacht, want zo verspil je minder (plastic) afval. En daarnaast is het gewoon heel leuk om uit zo’n mini kommetje te mogen slurpen 😉
FesteavalFesteavalWe begonnen aan de route en vele leuke, onbekende merken kwamen voorbij. En we proeven van alles. Ook leuk dat er is gedacht aan andere manieren van thee. Zie hierboven de mooie kaartjes van de ‘Theeduif’. Je kunt een kaart + theezakjes kopen en deze versturen. Op deze manier willen de maaksters het leuke van post op de mat weer terug brengen.
Natuurlijk gaan ook even langs OR Tea? met hun prachtige zakjes en zien we al snel de grote stand van het bekende merk Yogi Tea en Kaldi.
FesteavalAl snel merken we dat het erg druk wordt, het festival wordt wel erg druk bezocht! Vrijwel allemaal dezelfde type mensen eigenlijk, grappig om te zien, al zitten er soms wat aparte (geitenwollensokken) types tussen haha… Rond het middaguur besluiten we om even een lunchpauze te nemen in het horecagedeelte. Hier is ook Giel Beelen te vinden met zijn talentenjacht. Zie je me zitten met José naast me? We zijn stiekem op de foto gezet zonder dat we het door hadden.
FesteavalFesteavalNa de pauze gauw weer verder en besluiten we enkele workshops te volgen, want die zijn er ook genoeg. We gaan eerst een Teajam volgen, bij de oprichtster van Crusio T, want hoe zet je nou goed thee? En hoe maak je matcha thee? Heel leuk om te zien hoe gepassioneerd ze kan vertellen over haar reizen en de thee. Ik zou zo met haar mee willen op reis, het lijkt me zo bijzonder om bijvoorbeeld te leren hoe je je de juiste temperatuur herkent.
Daarna gaan we door met het proeven van chocolade met thee. Want wat doet thee nou precies met je smaak? En zo proeven we dat de thee de chocolade doet veranderden van smaak.  En al laatst gaan we kijken bij een Chinese theeceremonie. Allemaal erg leerzaam, maar we vinden het wel een beetje jammer dat het eigenlijk te druk is. Je ziet soms amper wat er gebeurd voorin de zaal. Later hoorden we dat de animo voor het festival overtroffen was en ze hier volgend jaar zeker iets mee gaan doen. De workshops uitbreiden of meerdere keren laten terugkomen.
FesteavalFesteavalEr is trouwens niet alleen maar thee te vinden op de beurs. We hebben inmiddels geleerd dat thee en chocolade erg goed samen gaan, dus chocola was er ook te vinden. Zie je de mooie verpakkingen hierboven? Oh wauw ik wilde ze allemaal wel mee naar huis nemen, maar ze waren helaas best prijzig…
Verder zie je daar chocolade bolletjes, bikkels genaamd. Deze zijn er in 40 verschillende smaken en ik mocht een karamelbikkel proeven. Het is de bedoeling dat je de bikkel in je mond doet en er vervolgens thee bij drinkt. Op deze manier smelt de chocolade heel langzaam in je mond en komt de chocoladesmaak vrij. Erg lekker! En ook best handig voor een verjaardag of bijeenkomst, iedereen is zo’n 5 minuten stil en aan het genieten van zijn chocolade bikkel ;). Leuk concept!
FesteavalNadat we inmiddels zo’n drie rondjes hadden gelopen, workshops hadden gevolgd en alles goed hadden bekeken, besproken en geproefd liepen we nog een laatste rondje om de spullen in te slaan die we wilden kopen. Ik ging voor een aantal merken theezakjes die ik nog niet in mijn verzameling heb, 2 tijdschriften van Koffie T Cacao want ik wil nu toch wel eens weten wat dit tijdschrift is, kocht een doosje thee bij Yogi Tea en natuurlijk had ik alle goodies verzameld.
Na een lange, gezellige dag gingen we rond half 5 weer naar huis. Maar niet voordat we een tussenstop hadden gemaakt bij restaurant Hajé, waar we de gezellige dag afsloten.

Volgende week zal ik mijn goodiebag en aankopen nog eens laten zien. Wat wat zijn er toch mooie merken en theezakjes bij.
José en Maria, bedankt voor de gezellige dag! Oh en mocht je er nou ook eens heen? Mede door de drukte weten we nu al dat er op 28 mei 2017 een tweede editie plaatsvind.

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reply
  Maddy
  2 juni 2016 at 10:15

  Ben een beetje jaloers op jullie. Ik had er ook over zitten denken om er heen te gaan maar omdat het best ver reizen is heb ik er vanaf gezien. Maar nu ik dit allemaal zo lees en jullie reacties op fb heb zien staan vind ik het toch wel jammer. Heb de datum voor volgend jaar al genoteerd en dan nu maar hopen dat er niets tussen komt en dat het (wat voor mij ook heel belangrijk is) goed te bereiken is met het openbaar vervoer.

  • Reply
   rensinasteursma
   4 juni 2016 at 09:34

   Ja het was zo leuk, en zoals je in de reactie van Maria en Jose al kunt zien ben je volgend jaar zeker ook welkom. Misschien kunnen we dan meeten 🙂 Fijne dag

 • Reply
  Maria
  2 juni 2016 at 10:35

  Hardstikke leuk verhaal. Wat mij betreft gaan we volgend jaar weer, dan zijn er vast en zeker weer andere leuke zaken te zien. Misschien kan de beurs in Rijsbergen op 27 mei, dan maken we er een thee weekend van. Zou leuk zijn Maddy wanneer je er dan ook aanwezig bent.

 • Reply
  debora
  2 juni 2016 at 13:44

  wat een mooie uitstap voor jou!!!

 • Reply
  José
  2 juni 2016 at 16:29

  Inderdaad een leuk verslag met de foto’s erbij en Maddy zeker de moeite waard.

 • Reply
  zomijntje
  2 juni 2016 at 17:50

  Beste Rensina, Maar jij hebt er ook een leuke blogpost van gemaakt zeg! Dankjewel voor je compliment bij mijn verslag hierover. Het was inderdaad een superleuk festival, volgend jaar een meet? ^_~ Liefs, Mijntje.

  • Reply
   rensinasteursma
   4 juni 2016 at 09:33

   Ja lijkt me leuk! Denk dat ik volgend jaar sowieso wel heen ga, dus dan kan dat zeker. Dankje wel voor je lieve reactie

 • Reply
  bhduit
  2 juni 2016 at 22:22

  Wat een heerlijke dag moet dat voor jou geweest zijn, als een vis in het water zeg maar 🙂 Leuk verslag Rensina!

 • Reply
  Margreet
  4 juni 2016 at 09:00

  Hoi Rensina…..wat was het een leuke dag he!
  Veel nieuwe dingen gezien en geproefd…:-)
  Zoiets zou in Groningen ook zeker niet misstaan!

  • Reply
   rensinasteursma
   4 juni 2016 at 09:32

   Ja dat lijkt me zeker tof en lekker dat het dan dichterbij is 😉 Misschien gaan we het proberen volgend jaar. Maar dan meer ook met Duitse theemerken etc. Heb jij nog ideeën hiervoor?

 • Reply
  Kayleigh
  4 juni 2016 at 11:23

  Leuk verslag! En ik kan het alleen maar met je eens zijn dat het een geslaagde dag was. Op naar volgend jaar! 🙂

 • Reply
  Essentials Tea – mydailyteacup
  23 juni 2016 at 08:01

  […] het Dutch Tea Festival zag ik vele leuke theemerken voorbij komen. Eentje daarvan was Essentials Tea, een theemerk met een […]

 • Reply
  Dutch Tea Festival – de goodiebag + mini shoplog – mydailyteacup
  12 juli 2016 at 09:21

  […] konden jullie al het uitgebreide verslag van het eerste Dutch Tea Festival lezen, hier op de blog. Hierin vertelde ik al dat we een goodiebag kregen met leuke spulletjes, een […]

 • Reply
  Gastblog #5: Theekast en de reizende theedoos – mydailyteacup
  13 augustus 2016 at 08:08

  […] de eer aan Nikki. Ik ken Nikki via het Dutch Tea Festival waar ik ben geweest. Vlak daarvoor ontdekte ik namelijk haar blog over de thee en het festival. Ik […]

 • Reply
  misschievouschai
  14 september 2016 at 16:18

  Goh wat een leuke post, jammer dat ik nog nooit van dit festival gehoord heb. Ik ga het zeker in de gaten houden, dank je!

  • Reply
   rensinasteursma
   18 september 2016 at 12:50

   Nee het was ook de eerste keer dat het werd georganiseerd!
   Maar volgend jaar is alweer ingepland, dus tegen die tijd moet je zeker even een kijkje nemen op de website van thee festival (of hun FB).
   Dank voor je leuke reactie.

 • Reply
  Dutch Tea Festival – 28 mei 2017 – Mydailyteacup
  5 mei 2017 at 07:14

  […] in de Fabrique in Utrecht. Uiteraard was ik al bekend met dit festival want ik was vorig jaar (de eerste editie) ook al van de partij. Helemaal leuk dus dat ik dit jaar als blogger naar dit event kan, een […]

 • Laat een reactie achter