Edukans Geen categorie Reizen

Edukans Ethiopië #3

Dag 8: Spelletjesdag, DEC en de Heineken brouwerij
Op zaterdag 18-10 hadden we een leuke dag voor de boeg. De spelletjes dag met kansarme kleuters stond namelijk op de planning. De spelletjes werden gehouden op een groot veld voor de kleuterschool. Natuurlijk hoopten we dat er veel kinderen zouden komen, maar omdat er op zaterdag altijd markt is en het niet gebruikelijk is dat de kinderen van huis zijn was het afwachten. Eenmaal aangekomen bij het veld zagen we welgeteld 5 kinderen… Allemaal wel in de prachtigste jurken, waarschijnlijk speciaal voor ons. Gelukkig kwam er later nog een hele grote groep kinderen en hadden we uiteindelijk zo’n 50 kinderen. 
De linkse foto is een van mijn favoriete foto’s uit Ethiopië 🙂 Rechts zie je dat de kinderen nooit stickers hebben gezien. Ze plakten ze overal op hun gezicht handen etc. Dit jongetje kreeg er extra veel haha

Thuis hadden we allemaal een spelletje gekregen en uitgewerkt, zo had ik samen met Suzanne olifantenvoetbal. De kinderen kregen een helft van een panty over hun hoofd met hierin een tennisbal. Vervolgens moesten ze hiermee een aantal flessen omgooien. Het was best eng voor de kleutertjes, dus mochten ze de panty ook gewoon in hun hand houden… Sommige kinderen vonden het allemaal best en en bleven wat afwachtend, anderen vonden het geweldig en waren erg vrij en druk. Het was de bedoeling dat ze allemaal langs de spelletjes liepen en dan een sticker kregen op hun kaart. Nou dit hadden ze niet begrepen want ze liepen gewoon wat rond en als ze een spel echt leuk vonden kwamen ze wel een aantal keren terug. Leuk om te zien trouwens, veel spelletjes kennen ze natuurlijk niet. Als laatst had een groepje een clownsact voorbereid, maar dit begrepen de kleutertjes volgens mij niet zo goed. Er werd niet gelachen en sommigen vonden het maar eng. Als laatst kregen wij thee en een stuk brood, gelukkig kregen de kinderen dit ook. (Eerst mochten ze alleen thee, maar wij hebben gewoon ons broodje uitgedeeld). 

Nadat de hele stoet weer met ons mee terug liep en er af en toe een kindje afzwaaide naar zijn/haar moeder of zus liepen we naar het kantoor van de DEC. Wat gewoon een koeienstal en een grasveld inhield. Hier kregen we weer een koffieceremonie en vertelden de DEC-leden wat hun werkzaamheden zijn en hoe ze de kinderen/vrouwen hier naar school krijgen. 
We gingen per bus naar het hotel waar we lunchen en vervolgens bezochten we de Heineken brouwerij (Bedele brewery, maar het is een partner van Heineken). Dit was een grote tegenvaller! Want hier moesten we alleen maar wachten, een rare veiligheidstoets maken en moesten we verdeeld in 3 groepen naar binnen. Want we moesten een helm, veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril en oorddopjes aan en in… Eenmaal binnen bleek dat er maar weinig aan stond, want de fabriek was eigenlijk gesloten of zoiets. Maar de 2e groep, waar ik in zat, had al meer geluk want nu kwamen de kratjes de band op en begon het hele proces. Jammer dat we dit niet helemaal hebben kunnen zien. De 3e groep zag het allemaal… Als laatst kregen we allemaal een biertje aangeboden (ook dit bier is vies haha) en was de dag alweer voorbij. 
 
Dag 9: Kerkbezoek en vrije middag
Zondagochtend gingen we naar de Ethiopische kerk. Gelukkig mochten we later naar binnenkomen want anders duurde de dienst 3 uur, nu gelukkig maar een uurtje. Maar wat bijzonder om mee te maken zeg! Een vrouw schreeuwde de hele tijd, echt heel hard, en af en toe reageerden de mensen met amen of staken ze hun hand omhoog. Wij werden voorgesteld en een staflid zong zelfs een lied voor alle mensen terwijl er kaarsjes werden aangestoken. Ook werd er uit de bijbel (?) voorgelezen en hierna ging de vrouw weer verder met haar schreeuwverhaal. Heel apart om dit mee te maken, als je de Nederlandse kerk gewend bent. Wat ik wel heel mooi vond was het kinderkoor, ze zongen een aantal prachtige liederen en bewogen allemaal hetzelfde. 
Hier zie je een filmpje dat ik van het kinderkoor maakte, hopelijk doet ie het 🙂 
 
Na de kerkdienst liepen we weer terug naar ons hotel, maar dit was niet zo leuk als met de schoolkinderen. Er waren veel kinderen die bedelden om geld of probeerden te stelen. Gelukkig waren de leden van de DEC met ons mee die de kinderen af en toe op afstand hielden. Ik was blij toen we eenmaal weer in het hotel waren. 
Na de lunch zouden we naar een koffieplantage gaan, nou dit viel even tegen. We gingen gewoon voetballen ergens op een veldje. Want het bleek dat de koffieplantage maar uit 3 bomen bestond… Gelukkig zouden we er op de terugweg wel langs gaan. De culturele uitstapjes vielen dus allemaal tegen, maar we hebben wel lekker van de zon genoten en aan onze bruine kleur gewerkt hihi 😉 
 
Dag 10: Lesgeven en feest
Het is hier trouwens niet net als in Nederland 20-11-2014 maar 05-02-2007, en geen februari maar gewoon oktober. Het nieuwe jaar begint hier in september… Heel gek in het begin maar je went er gauw aan hoor! Ook de uren zeggen zij anders, maar ook hier wen je snel aan.

 

Maandag bestond weer uit een dagje lesgeven, feedbacken en de ideale les voorbereiden. Maar we waren wel erg te laat op de stageschool. Dit kwam doordat het zo erg regende dat Nura, de directeur van DEC, niet vond dat we weg mochten. We hebben gewacht tot het minder werd… Nou als je dan over de straat loopt is dit zo apart! Allemaal stroompjes en zelfs hele riviertjes zijn ontstaan. We waren erg te laat, maar er waren ook minder kinderen dan normaal. Gelukkig werd het later weer droog. De lessen zijn allemaal prima verlopen. Maar ‘s middags, toen we weer naar stage moesten, zagen we de apen vlakbij de school! (de 2e keer dat we ze zagen! ) Ze waren ook nog eens heel dichtbij en dit was zo leuk om te zien. Helaas konden we niet al te lang blijven, maar we hebben toch allemaal een mooie foto kunnen maken. 
Na het reflecteren had de stageschool een koffieceremonie voor ons voorbereid. Eerst gingen we naar de girlsclub en kregen we te horen wat ze hier deden, hierna gingen we naar een soort knutselclub waar ieder kind wat vertelde over het gemaakte kunstwerk, ze maken mooie dingen joh! Als laatst was de koffieceremonie met alle twins, wat leraren en enkele directeuren, er was een speciaal brood/cake gebakken die onze groepsleidster mocht aansnijden. Iedereen van onze reisgroep zei wat hij/zij had geleerd of had meegemaakt. Vervolgens gaf de DEC directeur nog een speech, maar ook een twin en de oudste man gaven beiden een speech. Bijzonder om mee te maken. 
Alle twins en studenten uit mijn reisgroep (+ wat stagekids)
 
Na het diner hadden we nog een soort afscheidsfeest want het hotel had voor ons een bijzondere avond georganiseerd met muziek, vuur en geroosterd vlees. Heel gezellig, al was het vlees iets minder lekker haha. 
 
Dag 11: Ideale les en afscheid
Op de dinsdag was het de bedoeling dat iedereen de ideale les zou geven. Ik en mijn twin Adanech ook, en het ging allemaal super. Mijn plan was dat Adanech zelf een actieve werkvorm zou bedenken (want de eerdere lessen zei ik alles) en dit is helemaal gelukt! De lessen gingen goed en de kinderen vonden het wel heel jammer dat wij weggingen. De andere leraren trouwens ook, ze kwamen allemaal naar ons toe dat ze graag wilden dat ik nog een keer langskwam met mijn familie etc. Fijn dat ze zo open en belangstellend zijn, heel anders dan in Nederland! 
Rechts nog een favoriete foto van mij
Na de vrije middag hadden we de eindevaluatie met de twins van alle stagescholen en als laatst een gezellig diner met elkaar. Ik heb mijn twin cadeautjes gegeven zoals mijn handdoeken en spullen die ik niet meer mee naar huis zou nemen. Ze was er echt blij mee! Wij kregen allemaal een sjaal in de kleuren van de Oromia vlag. 
 
Ik heb toch besloten om er nog een laatste deel achteraan te laten komen. Omdat het anders wel een heel lang stuk wordt… En wordt het ook zo saai en veel allemaal. Dus dit weekend zal ik deze online plaatsen. Trouwens echt heel leuk al jullie lieve reacties op mijn vorig bericht over de kamer! 🙂 Leuk om te lezen allemaal. Tot snel! 

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reply
  lien
  4 december 2014 at 23:01

  Leuk om je belevenissen te lezen. Ik moest lachen om de schreeuwende vrouw in de kerk. Als ze dat toch drie uur doet is ze haar stem kwijt! 🙂

 • Reply
  Willy
  5 december 2014 at 21:14

  Weer een erg leuk verslag, sommige dingen herken ik nog uit je verhalen, leuk om nu de plaatjes erbij te zien!

 • Laat een reactie achter