Edukans Geen categorie Reizen

Edukans Ethiopië #4

Hier dan eindelijk het laatste deel van mijn Ethiopië reis! Het duurde even maar dan heb je toch een mooi verslag. Door het op te delen heb je steeds weer een stukje en wordt het niet zo’n heel lang verslag. Terwijl ik dit typ zit ik in de trein onderweg naar huis… Hopelijk kan ik hem ook online plaatsen maar het internet zal het wel niet goed doen. Straks samen met mijn moeder naar de Ikea waar we een kerstboom voor een euro gaan halen, (nouja eigenlijk 20 euro, maar je krijgt een kortingsbon van 19 euro te besteden in de winkel). Ik mag de bon gebruiken om mooie spullen en meubels voor mijn nieuwe kamer te kopen. Die halen we niet meteen, maar in de kerstvakantie ZIN IN!!! Oke nu gauw terug naar het laatste verslag. 
 
Dag 12: Terugreis en shoppen in Jimma
Op woensdag 22-10 beginnen we aan onze terugreis. Dus we moeten weer om 7 uur bij de bus zijn, maar zoals gewoonlijk is er nog geen bus… We wachten nog even en daar is de bus dan eindelijk, een uur later dan gepland vertrekken we richting Jimma waar we weer een overnachting hebben. Tja, wachten leer je wel in Afrika haha. De weg is weer erg mooi en gelukkig zijn we al rond de middag in Jimma, waar we naar ons hotel mogen.
Haha geweldig, een paard en wagen bij een tankstation
Echt weer een goed hotel, want de vorige (die met de kakkerlakken) is vol. Gauw inchecken, onze spullen dumpen en dan lopen we naar een restaurantje waar we gaan lunchen. Hier staat zelfs pizza op de kaart, hier hopen we natuurlijk allemaal op, maar nee we krijgen gewoon weer hetzelfde eten. Maar dit keer is het wel warm en het lijkt een beetje op een broodje shoarma, heerlijk was het! Na de lunch gaan we onder begeleiding van een Ethiopiër shoppen, hier had iedereen erg veel zin in want ja niemand had nog iets kunnen kopen van die 1400 birr (60 euro). Ik ging met een aantal meiden bij Nura in de groep, nou het shoppen verliep toch wat anders dan we in Nederland gewend zijn… Hij vroeg wat we wilden hebben en vervolgens moesten wij maar achter hem aan rennen langs de vele marktkraampjes. Al gauw vonden we de koffiepotten die iedereen wilde hebben, maar hij vond ze te duur dus moesten we weer op zoek naar een andere kraam. Het is er ook nog eens heel druk, veel dezelfde spullen in de kramen en ook hier lopen overal dieren rond. Daarnaast moet je nog oppassen dat je niet werd bestolen of komen er bedelaars naar je toe. We stonden op een gegeven moment te wachten en kwam er een moeder met een klein kindje naar ons toe. Het kindje riep one birr, one birr (1 birr is iets van 20 eurocent ofzo). En stak zijn handje naar ons uit, toen we niet omkeken of reageerden kneep ze het kindje zodat het ging huilen en we wel iets zouden geven. Echt heel erg om dit te zien… We vonden de sfeer in Jimma dan ook niet zo fijn en hadden veel liever in het gezellige dorpje Bedele geshopt, nu konden we namelijk niet lekker kijken maar moesten we zeggen wat we wilden en renden we door alle straatjes heen. Maar goed ondanks alles heb ik toch leuke spulletjes gekocht waaronder wat souvenirtjes en een mooie koffiekan met kopjes voor mijzelf.
Na deze middag gingen we ook weer dineren in hetzelfde restaurant en ‘s avonds zouden we een bonte avond hebben in het hotel. Vrijwel iedereen had iets voorbereid, maar ja we zitten wel in Afrika dus er zou wel weer iets verkeerd zijn waardoor we moeten wachten. En ook nu was de sleutel van de grote zaal met de eigenaar mee naar huis. Dus hebben we maar een aantal stukjes voor het hotel op de grond gedaan. Helaas kon mijn reisgroep niet meer, maar dit gaf niet. En hierna nog een laatste groepsmeeting. Het heeft ook wel weer iets als je met z’n allen op de grond zit en samen bent. Nog even snel douchen en we gingen we slapen, ik zat weer met Sanne op een kamer dus dat was ook wel gezellig.
Dag 13: Lange terugreis
Donderdag hadden we echt een hele lange dag voor de boeg, we zitten namelijk de hele dag in de bus en daarna gaan we meteen het vliegtuig in…
We konden gelukkig iets langer slapen want we hoefden pas om 9 uur te ontbijten. Wel hadden we dit weer in een ander restaurantje waar we met de bus naartoe moesten. Wat hadden ze hier heerlijk eten, je kon zelfs kiezen uit roerei of pannenkoeken. Ik had pannenkoeken met honing, en dit was lekker zeg! Maar ze maken dit wel anders dan bij ons, de eieren zitten gewoon tussen de pannenkoek zeg maar. Ook konden we hier allerlei taartjes kopen en dat deed vrijwel iedereen. Deze hieronder was een soort cake met chocolade cake en crème ertussen. Heerlijk en ook erg lekker na steeds hetzelfde eten en de koekjes van thuis!
We reizen verder naar Addis Abeba en ook nu reizen we weer door de prachtige natuur. Ik zag bijzondere vogelnestjes (op de kop met een gat aan de onderkant) en prachtige vogels. Ondertussen maakten we nu ook een tussenstop bij een koffieplantage, nou dit had ik me even anders voorgesteld… Het is gewoon een soort bos/jungle achtig gebied met hier en daar een koffiebonen struik. Wel weet ik nu dat de rode bonen rijp zijn en die worden geplukt en gedroogd. Wat bijzonder was is dat op deze plek doodshoofdaapjes leefden. Ik heb er een paar gezien, geweldig om deze eens in het echt te zien!
Even later kocht Nura een soort sinaasappels (wel hele groene) van vrouwen die langs de weg stonden. Het was een lastig stuk fruit om te eten en ook heel zuur… Gelukkig bleven er een paar bewaard want later stonden we stil en lokte Nura hiermee de bavianen die langs de weg zaten. Echt helemaal geweldig, ze renden langs de bus en pakten de stukken fruit en begonnen deze te eten. Allemaal prachtige foto’s kunnen maken!
‘s Avonds rond 6 uur kwamen we dan aan in Addis, de hoofdstad van Ethiopië. Hier hadden we nog een feestelijke afsluiting in een traditioneel Ethiopisch restaurant. Er was een heerlijk buffet, live muziek en een zang en dans optreden. De mensen dansen heel raar en schudden helemaal met hun hoofd. Gelukkig hoefde ik niet mee te doen anders was ik zo duizelig en misselijk haha.
Rond 9 uur waren we op het vliegveld en konden we inchecken, nog wat laatste souveniertjes kopen, ik heb veel thee gekocht en rond 12 uur gingen we naar de gate. En zo vlogen we de hele nacht richting Istanbul, waar we rond 7 uur aankwamen. Helaas niet zo goed kunnen slapen in het vliegtuig doordat ik al een tijdje erg verkouden was en de kriebelhoest in het vliegveld opkwam. Heel vervelend, dus heb ik maar wat films gekeken en muziek geluisterd. In Istanbul hadden we een langere tussenstop, maar ook de laatste vlucht naar Nederland is goed verlopen.
Dag 14: Aankomst in Nederland
We kwamen op vrijdag de 24e rond 12 uur aan in Nederland. Na een laatste check, koffers halen en de echte groepsafsluiting konden we dan eindelijk naar onze familie. Mama en m’n tante Annie stonden mij al op te wachten en kreeg ik een roos en bloemen. We zouden met de trein terug naar huis en na nog eens twee uur in de trein kwam ik eindelijk thuis na deze lange reisdagen. Hier al gauw mijn koffer uitgepakt en souveniertjes geshowd. Mijn moeder had een taart gebakken dus die hebben we lekker opgegeten. Ik ging al vroeg naar bed, want ik was erg moe. Heb dan ook heel veel geslapen dat weekend.
Zo dit was het hele verslag van mijn reis naar Ethiopië, echt een hele bijzondere ervaring! En wie weet ga ik nog eens terug naar dit mooie land, want ik weet dat er nog andere mooie gebieden te vinden zijn. Ik hoop dat jullie het een leuk verslag vonden.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reply
  theezakje41
  10 december 2014 at 20:29

  Genoten van je laatste deel, prachtig om dit te lezen. En je kunt een levenlang nagenieten van alles wat je daar hebt kunnen zien en meemaken. Bij elke kop koffie die je uit de kan schenkt, is het even de herinnering aan deze reis.

 • Reply
  Willy
  10 december 2014 at 22:44

  Absoluut een mooi verslag, voor mij zo onwerkelijk dat je dit echt allemaal live mee hebt gemaakt maar het is toch echt zo. Geweldige ervaring lijkt me!!

 • Laat een reactie achter