Cibap Persoonlijk

Examenproject ‘Koelmagazine’

Ik weet dat jullie altijd erg nieuwsgierig zijn naar mijn schoolprojecten. Regelmatig heb ik al wat losgelaten hier op de blog, maar vooral ook op instagram heb ik al best wat gedeeld. Tijd voor een uitgebreid blog (inclusief filmpje!) over mijn eerste eindexamenproject! Oja mocht je na afloop nog vragen hebben over een opdracht ofzo, stel ze gerust in de comments.
*Let op, lang blogbericht door de vele opdrachten 😉
Voor het examenproject moesten we een magazine uitkiezen waarvoor wij fictief alle opdrachten zouden uitvoeren en de pop-up store zouden opbouwen. Ik heb gekozen voor het Koelmagazine, een Engels tijdschrift dat 4 keer per jaar uitkomt. Doordat het Engels is wordt het wereldwijd gelezen, echt leuk!
Het magazine gaat over handwerken op een hippe manier. Denk aan gebreide kussens in een licht stijlvol interieur waardoor je gelijk zin krijgt om met het patroon aan de slag te gaan. Maar ook staan er hele mooie soorten wol en materialen in. En naast het handwerken worden er leuke hotspot tips gegeven en zijn er zo’n 2 a 3 recepten te vinden in het blad. Echt heel erg leuk dus!
Nadat ik mijn blad had gekozen en deze uitvoerig had bekeken en onderzocht, werd het tijd om 3 concepten te bedenken. Want dat was de bedoeling, eerst bedenk je 3 concepten en vervolgens heb je een pitch met de opdrachtgever en examinator en kies je samen het beste concept uit om mee verder te werken. Wij kwamen samen tot de conclusie dat ik een combi van de twee bovenstaande moodboards/concepten zou maken. Ik zal even kort uitleggen wat ik met de concepten bedoel:

Real Illustration
Bij dit concept wil ik gaan werken met de combi illustratie en echte materialen. Dit idee heb ik omdat ik in het blad zelf ook illustraties zie die behoren bij de thema’s. Ik denk dat de illustraties en de producten elkaar kunnen versterken.

Handmade Vintage
Ik wil teruggaan naar de oorsprong van het handwerken, maar dan in een hip jasje. Op dit moment zie je veel dat mensen hun eigen garen kleuren met behulp van groentes, fruit en ander materiaal (Claudy Jongstra). Dit vind ik erg interessant en zou ik op verder willen borduren.
Ik wil de mensen laten zien hoe je op deze manier te werk kunt gaan (van schaap naar gekleurd garen). Dit kan ik doen door foto’s te gebruiken en een echte werkplaats te maken zodat mensen een beeld krijgen bij deze manier van werken. Daarnaast kunnen ze aan de slag met materialen.

Combi
Deze twee concepten kunnen elkaar goed versterken. Ik zou de illustraties kunnen verwerken in de wanden, stellingen en grafische uitingen. De handmade vintage stijl zou ik kunnen gebruiken in de dynamisch kant van de pop-up store. Zo kan ik de werkplaats realiseren en het ‘haakcafe’ waar de mensen echt aan de slag kunnen met materialen. Deze twee concepten vullen elkaar goed aan en versterken elkaar.
Ik zal de volgorde van de winkel aanhouden… Het is namelijk de bedoeling dat de mensen via het station, door de stad naar mijn winkel komen. Op het station hangen mijn posters en is mijn vitrine/etalage te zien.

Voor de poster heb ik het concept ‘Real Illustration’ gebruikt. Zoals je kunt zien heb ik een foto uit de fotoshoot gebruikt. Je ziet iemand die aan het breien is met xxl breipennen en wol. Doordat mijn concept gaat over illustraties versus echte producten heb ik ervoor gekozen om de foto te bewerken in Illustrator. Ik heb heb de wol als het ware geillustreerd en laten overlopen van foto, naar kleur naar wit. Om zo een clean beeld te creeren wat past bij het magazine.
Uiteraard heb ik de Pop-Up Store, het magazine, de data en het adres benoemd zodat de klanten mijn winkel kunnen vinden.

Ik heb gekozen om mijn de poster in mijn vitrine te verwerken. Op deze manier weten de bezoekers gelijk waar het over gaat. De poster is als het ware het middelpunt van de vitrine en vanuit daar ben ik verder gaan werken. Rechts de twee xxl breipennen en een grote bol wol die gelijk lopen met de poster. Op deze manier wil ik het concept Real Illustration echt duidelijk naar voren laten komen. De producten en poster lopen in elkaar over.
Onder is het gebreide plaid terug te zien, die als het ware uit de poster tevoorschijn komt als eindresultaat van het breisel. Helaas kon ik deze niet in het creme lenen, maar deze kleur is ook prima. Ik heb de stappen verwerkt in de proffessionele instructie en deze is perfect uitgevoerd door de fase 2 student!
Dit is mijn give away, een wolkaartje, dat wordt uitgedeeld als de mensen vanaf het station naar de stad lopen. Ik wilde een zelfde beeld creëren als de vitrine zodat de mensen mijn pop-up store gaan herkennen. Ik denk dat dat aardig gelukt is. De afbeelding van de poster zie je terug als je goed door de woldraadjes heen kijkt. Deze afbeelding geeft sfeer en kleur aan het kaartje. Daar- naast benadrukt het mijn concept real illustration nog eens. Verder heb ik op de voorkant alle benodigde informatie gezet, de naam van het magazine, dat het een Pop-Up store is en waar deze te vinden is. Op de achterkant krijgt de lezer nog wat meer informatie over mijn winkel.
Ik heb een proefopstelling gebouwd waarop producten kunnen worden neergezet en op- en aangehangen kunnen worden. Deze stelling staat tevens in mijn pop-upstore. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat ik de stelling licht en luchtig wilde houden. En daarnaast hangen de visuals en planken in het frame, naar een idee wat ik heb gezien in het Koelmagazine zelf. Het touw benadrukt het wol en daarnaast heb ik gekozen voor wit tinten omdat het magazine ook heel clean is.

Helaas heb ik dit onderdeel moeten herkansen omdat het bouwwerk niet heel stevig was en daarnaast is het materiaal niet bestand tegen 10x verhuizen wat bij een pop-upstore vaak het geval is. Ze gaan namelijk van stad naar stad… Hierboven zie je mijn vernieuwde idee. Wegens de hoge materiaalkosten mochten we de herkansing digitaal maken + een mini maquette. Ik ben wel bij met de verbetering. Ik heb als het ware een kastje ‘gebouwd’, en hierin planken gemaakt en zie je mijn visual nog wel. Ook heb ik een rechterkant bijgebouwd waar ik nog een grote visual in kwijt kan. Want het tijdschrift heeft vrijwel alleen maar grote foto’s en sfeerbeelden.
De volgende opdracht was het maken van een fotoshoot! Echt heel leuk en ik heb er maar liefst 3 gedaan. Ik kon gelukkig veel producten lenen en daarnaast heb ik zelf veel verzameld.

Voor de eerste fotoshoot heb ik gekozen om het proces van het kleuren van de wol te laten zien. Je ziet als het ware het startproduct, de bloemen, vervolgens de wol in het gekleurde water en even later hangt het te drogen. Op deze manier wil ik de bezoekers laten zien hoe je heel gemakkelijk je eigen wol kunt kleuren. Deze foto’s hangen in het yarn dyeing atelier zodat ze atelier visueel kunnen versterken. Onderaan zie je dan nog het eindresultaat. De gekleurde wol als het klaar is om ermee te gaan werken.
Als tweede fotoshoot heb ik gekozen om de verwerkte wol te laten zien. Je ziet een werkplek en iemand die bezig is met het breien (Zie de Poster). Maar ook een gebreid plaid, mooie kussens en macramé hangers. Ook heb ik hierbij ingezoomd op de producten. Zodat je de techniek of structuur kunt zien. Deze foto’s kunnen hangen in het haakcafe en de winkel. Ik denk dat de klanten dan gelijk zin krijgen om aan de slag te gaan en daarnaast krijgen ze ideeën voor nieuwe projecten.
Dan komt nog het grootste project, het maken van de pop-upstore. Ik heb ervoor gekozen om te werken in Sketch-up, waar ik vaak in werk. Ik vind het een fijn programma en je kunt goed laten zien wat je plan is. Hier zie ja al wat foto’s, maar onderaan is het totale filmpje te zien van het pand en de inrichting in Koelmagazine style.

Een groot deel van mijn winkel bestaat uit het yarn dyeing atelier. In dit atelier wil ik de klanten de wereld van het kleuren van je eigen wol laten zien.
Uiteraard is er een verkoop gedeelte. Hierin verkoop ik producten die Koelmagazine zelf verkoopt, maar ook producten die bij het handwerken horen. De producten worden verkocht in leuke stellingen en daarnaast zijn er sprekende visuals te zien.
Wat ook een belangrijke plek in mijn winkel heeft is het haakcafé. Hier kunnen de bezoekers plaats nemen en genieten van wat drinken en een taartje. Ze kunnen aan de slag met hun eigen meegebrachte brei- of haakwerk, maar mogen uiteraard ook aan de slag met hun net gekochte spullen. Met het haakcafé hoop ik een plek te creëren waar mensen samenkomen en hun hobby kunnen delen.

Ik heb het project Koelmagazine als erg prettig ervaren. Het was leuk om nu eens als ‘freelancer’ aan de slag te kunnen voor een opdrachtgever. De opdrachten waren erg leuk, inspirerend en goed uit te voeren. Ik vind dat ik alles goed heb uitgewerkt en het magazine overal duidelijk in naar voren is gekomen. Ik hoop dat ik een eenheid heb gecreeerd in mijn producten en de Pop-Up Store. Omdat we tijdens dit examenproject maar 5 weken de tijd hadden, want in het begin was het fijn want je trok snel je conclusies en ging meteen aan de slag met je ideeën. Maar aan het eind was het echt aanpoten, wat veel stress opleverde. Gelukkig is alles op tijd afgekomen en heb ik de eerste eindexamen presentatie gehaald!

Ook de herkansing heb ik inmiddels gehaald, dus ik kan vol goede moed beginnen aan mijn laatste examenproject. Werken voor een echte opdrachtgever!

Wat vind je van mijn project en de producten die ik maakte? Ik vond het in ieder geval leuk om het zo op deze manier met jullie te delen (en heb ik als het ware gelijk een uitgebreid portfolio over dit project). Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments! Ik zal ze zeker beantwoorden.

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reply
  Daphne Coers
  25 april 2017 at 09:33

  Ik vind dat je het heel goed hebt gedaan allemaal.
  Je hebt overal over nagedacht en een idee achter zitten en bent duidelijk en helder over je opdracht.
  Je hebt jezelf extra uitgedaagd door een Engels tijdschrift te nemen.
  Dat je pop up store niet stevig was zag ik meteen op de foto……ik dacht nog, ben benieuwd hoe ze dat heeft opgelost, dat gaat steeds omvallen.
  Gelukkig mocht je dat herkansen (altijd even een domper, maar je hebt het heel goed opgelost) en heb je dat ook gehaald.

  Bij het vorige bericht (over Knip mode) schreef ik het ook al……”wees ENORM trots op jezelf”, wat ben jij creatief zeg!!!!!!
  Succes met je laatste examen opdracht, lijkt mij ook weer heel spannend hoor.

  Oh, en je laatste foto……die zorgde voor een heel ontspannen gevoel bij mij! Ik zat vol spanning te lezen, op het puntje van mijn stoel, en dacht steeds “poeh, wat een drukte, wat een moeilijke opdracht, wat mooi, wat veel” enz…..toen zag ik je laatste foto en ging ik meteen rustig achterover leunen……ja, dacht ik, een stuk taart heeft ze wel verdiend ?

 • Laat een reactie achter