Creatief DIY

Gastblog #4: Plakboek maken

Vandaag is het tijd voor een DIY en wel een hele leuke. Want gastblogger Saskia, mijn klasgenootje op het Cibap, is heel handig met de naaimachine, naald en draad en bedenkt de tofste dingen. Als gastblog heeft ze een handmade book ontworpen, een plak/travelbook. Een perfect klusje voor in de vakantie om te doen en meteen in te vullen natuurlijk.
Kijk gauw mee!
DIY PlakboekOm al je verzamelingen en knipsels samen te kunnen voegen zou je een plakboek kunnen kopen. Maar hoe leuk is het wanneer je zelf een plakboek maakt waarin je al je ideeën/ toekomst plannen en reizen in kunt plakken tot een groot hersenspinsel waarin je later met plezier in terug kunt kijken.

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Saskia Koelma en ik ben 21 jaar oud. Ik volg de opleiding product presentatie aan het Cibap in Zwolle. Mijn hobby’s zijn muziek maken en creatief bezig zijn. Deze DIY blog is mijn allereerste blog (dus een primeur in de wereld van bloggen). Wat bloggen zo leuk maakt is het delen van jou creatieve ideeën die andere mensen weer aanzetten om ook creatief bezig te zijn.

Voor deze DIY heb je niet veel materiaal nodig. De meeste materialen heb je in huis.
Wat heb je allemaal nodig:
* Papier (heel veel papier).
Wanneer je een A5 boekje wilt maken gebruik je A4 papier en wanneer je een A4 boekje wilt maken gebruik je A3 papier. Als je niet zoveel papier thuis hebt liggen zou je ook oud papier kunnen gebruiken (oude tekeningen/ tijdschriften/ oude documenten/ kranten/ enz.).
* Houtlijm
* Papier lijm
* Schaar
* Naaimachine (dit is geen must maar het is wel sneller dan wanneer je het met de hand doet)
* Naald
* Wit draad (je zou ook gekleurd draad kunnen gebruiken)
* Stevig karton (het karton wat uit de beschuit verpakking komt of stevig papier)
* Zacht boord (dit is voor de boven- en onderkant, je zou natuurlijk ook een ander soort materiaal kunnen gebruiken zoals karton/hout)
DIY PlakboekDit plakboek maak ik op A5 formaat, dus heb ik A4 papier nodig. Als allereerst pak ik een stapeltje van 5 A4 papiertjes. Ik leg het A4 stapeltje liggend neer . Dan naai ik door het midden van van deze A4’tjes. Om het je zelf gemakkelijker te maken, kun je ook een vouw of met een potlood een lijn maken die in het midden zit en recht is. Het stapeltje van 5 A4’tjes herhaal je 9 keer. Je hebt nu dus 90 Blz. Je zou ook meer kunnen doen, het maar net hoe dik je het boekje wilt hebben.
DIY PlakboekLeg alle genaaide boekjes tegen elkaar aan en naai met naald en draad door de lusjes heen waar je zonet genaaid hebt.
DIY PlakboekDoe aan de zijkanten van het boekje wat houtlijm. Daarna plak je daarover heen het stevige karton voor de zijkant.

Om het mooi aftewerken plak je met een mooi stevig papier de zijkant af.
DIY PlakboekNu komt het leukste gedeelte: de kaft. Hierin kun je zelf ook creatief je eigen ei in kwijt. Ik heb gekozen voor zachtboord omdat dit een leuke look geeft aan het boekje. Maar je zou ook karton kunnen doen en die bespannen met stof.

Nu is het alleen een kwestie van goed aan drukken en 1 nacht laten drogen. Ik heb hem onder een paar zware boeken gelegd.
DIY PlakboekHij heeft nu een nacht gerust alleen het houtlijm drukt wel door. Dit kun je weg werken door een wit vel papier erop te plakken met papier lijm.
DIY PlakboekEn klaar is kees. Nu is het alleen nog leuk afwerken. Ik heb gekozen om er met stempels een titel erop te zetten.

Nu ben ik helemaal klaar voor de zomer. Laat die vakantie maar komen.
DIY PlakboekDankjewel voor je gave uitleg en mooie foto’s Saskia! 
Ik weet zeker dat ik dit boekje eens ga maken. Heel erg leuk. Wie weet heb ik je nu iets meer kunnen overtuigen om toch je eigen blog te starten 😉 

Gebruik je nou Saskia haar DIY bij het maken van een eigen boek? Dan zijn wij uiteraard zeer benieuwd naar het resultaat. Deel dan je foto op social media en gebruik hierbij de hashtag #mydailyteacup. Zo kunnen Saskia en ik de foto zien, liken, reageren of delen! Binnenkort wil ik dan eens een blog schrijven met alle foto’s die ik langs heb zien komen. 

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reply
  zomijntje
  6 augustus 2016 at 09:02

  Superleuke DIY zeg! Bedankt! Echt gebonden zo ook nog. Leuk om te zien hoe dat nu eigenlijk moet. Dit ga ik denk ik eens met de kinderen maken. ^_~
  Groetjes en liefs,
  Mijntje.

  • Reply
   rensinasteursma
   7 augustus 2016 at 10:38

   Wat leuk om te horen!
   Ik zal je reactie doorgeven aan Saskia 🙂
   Enne mocht je zo’n mooi boek hebben gemaakt, wil je hem dan even delen met #mydailyteacup? Want wij willen het resultaat uiteraard wel even zien he.

 • Reply
  bhduit
  7 augustus 2016 at 21:32

  Prachtig boekje, bedankt voor het delen van je DIY! Ben zelf ook dol op boekjes maken 🙂

 • Reply
  Daphne
  13 november 2016 at 21:53

  Dit is echt een te gek idee!!!!!!
  Ga ik onthouden, heb er al genoeg leuke ideeën voor.
  Bedankt voor de duidelijke uitleg.

 • Reply
  Frans
  6 januari 2017 at 10:46

  Mooi gemaakt hoor. Eén puntje: Saskia heeft hardboard gebruikt en geen zachtboard (met oa). Zachtboard is bijvoorbeeld geschikt om een prikbord van te maken.

 • Laat een reactie achter