Diversen Food Recepten

Gastblog: Moestuin

Vandaag is alweer het laatste gastblog van deze zomer (tenminste tot nu toe...). En we sluiten af met een hele leuke, Nikki heeft namelijk een mega moestuin. Haar vorige gastblog ''Zelf een theedoos maken'' van twee jaar geleden is een topper, hij staat nog steeds in de top 5 meest gelezen!! Dus ben benieuwd hoe deze het gaat doen haha.
Note, Nikki heeft iets te lang met haar mobiel in de vochtige kas gestaan, hierdoor zijn de foto's ietwat beslagen... 😉

Hallo allemaal, Aan mij de eer om voor de tweede keer een gastblog voor Rensina te schrijven. Dit keer over mijn grootste (en meeste tijdrovende) hobby: moestuinieren! Eerst zal ik me even voorstellen, mijn naam is Nikki en woon samen met mijn vriend, papegaai en hond in ons stulpje in Westerbroek. We wonen hier inmiddels bijna twee jaar en zijn sinds we hier wonen bezig met het terrein opknappen; loods bouwen, heel veel snoeien en omkappen, boomgaard maken, gazon inzaaien, kas bouwen(!) en natuurlijk het aanleggen van mijn moestuin. Dit doen we allemaal zelf en vinden we beide erg leuk om te doen.

Vandaag neem ik jullie via dit blog mee voor een grand tour door de moestuin en de kas. Tijdens het bouwen van de kas hebben we er voor gekozen een mini veranda te maken. Als ik in de tuin aan de slag ben ik het een heerlijk plekje om even uit te puffen. Vanaf deze plek heb je gelijk een mooie uitkijk over de moestuin (en dus goed zicht op al het werk wat nog moet gebeuren zodat je niet te lang blijft zitten). Nou, waar te beginnen.. In de moestuin heb ik vanalles staan, voornamelijk spul wat we zelf ook erg lekker vinden om op te eten zoals bijvoorbeeld: aardbeien.

Afgelopen seizoen zijn de aardbeien uitgegroeit tot mijn favorieten van de moestuin. Niet alleen omdat ze erg lekker zijn, maar ook door de intensieve verzorging die ze nodig hebben, stiekem heel leuk is. De aardbeien dragen erg goed en sinds mei kan ik bijna dagelijks een lekker maaltje plukken voor door de yogurt of op een beschuitje! Ik ben druk bezig geweest om de aardbeiplanten die de mooiste en grootste aardbeien leveren te stekken (vermeerderen). De resultaten hier van zijn ongelovelijk, inmiddels kan ik al aardbeien plukken van deze stekken! In plaats van in de moestuin heb ik ze in bloembakken geplant zodat de aardbeien gaan hangen en dus niet op de grond liggen. Op de grond zijn de heel aantrekkelijk voor slakken (onderschat deze ogenschijnlijk onschuldige diertjes niet..ze zijn voor iedere moestuinder vijand nummer 1 en vreten alles genadeloos op) en erg vatbaar voor schimmel.

Wat het dit jaar ook erg goed doet in de tuin zijn de bonen. Er zijn eigenlijk twee soorten bonen; stambonen (kleine struikjes van ongeveer 50 centimeter) en stokbonen(klimmers die met gemak de 2,5 meter halen). Van beide soorten heb ik een leuk assortiment staan. Dit jaar heb ik gekozen voor een expiriment met een fietswiel. Ja heus, een fietswiel in de moestuin is ideaal. Dit wiel is horizontaal bevestigd op een hardhouten paal van 3 meter. Tussen elke twee  spaken heb ik een touw gespannen tot de grond, bij deze touwens klimmen de boontjes omhoog. Inmiddels zijn de boontjes al helemaal naar boven gekommen en staat er een soort “bonentent” in de tuin. Het grote voordeel hier van is dat ik heel gemakkelijk van binnen uit de boontjes van plukken. Dit expiriment is hartstikke geslaagd en volgend jaar ga ik zeker twee “bonententen” maken.

Tot nu toe heb ik al ruim 40 kilo bonen kunnen oogsten. Hebben we dan ook al 40 kilo bonen gegeten? Nee, gelukkig niet. We eten we met regelmaat boontjes en geven hier en daar wat weg. Daarnaast vries ik de boontjes in, in één van mijn drie vriezers (ja ja,dat zijn er best veel, ik weet het..maar mijns inziens pure noodzaak met een moestuin). Daarnaast gaat er ook nog een deel naar mijn groentekraampje aan de weg. Hier leg ik eigenlijk alles in wat we zelf over hebben en dat loopt best lekker. Zo hoeft er geen voedsel verspilt te worden en kan ik dit heerlijke verse eten met anderen delen.

Verder staan er in de moestuin nog: wortelen, aardappelen, diverse soorten courgettes, uien, bleekselderij, knolselderij, broccoli, bloemkool, rode kool, sla, spitskool, chinese kool, bosuien, prei en natuurlijk onmisbaar in elke moestuin: verse kruiden.

Behalve een bomvolle moestuin, heb ik ook nog een bomvolle kas. De kas is ideaal om de planten die in de moestuin komen, voor te zaaien. Alle groenten die er staan kweek ik zelf op vanaf zaadje. Dit begint al eind januari, dan staat alle vensterbanken in huis helemaal vol met plantjes. In het voorjaar verhuist dit naar de kas en uiteindelijk plant ik ze uit in de kas of in de moestuin. De planten die in de kas gaan houden van een beetje extra warmte, vandaar dat de kas ideaal is. Hier staan tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, augurken, komkommers en meloenen. Deze doen het allemaal fantastisch maar vergen erg veel onderhoud, zo moet ik alles elke week snoeien, dieven (verkeerde zijscheuten verwijderen) en opbinden. Het is het allemaal waard! Van de paprika’s en pepers ga ik een mega pan chili con carne maken en in porties invriezen en van de tomaten maak ik een heerlijke basis bolognese saus die gebruikt kan worden voor pasta’s en lasagne, ook deze vries ik in. Inmiddels snap je natuurlijk wel dat die drie vriezers pure noodzaak zijn, tenminste als het aan mij ligt. Mijn vriend vind het volstrekt overdreven. Dankzij deze vriezers eten we het hele jaar verse boontjes, wortels, prei, selderij voor de soep, doperwten, chili con carne en bolognesesaus, ideaal!!

Ter afsluiting deel ik graag één van onze favoriete moestuinrecepten met jullie. Het recept is voor twee personen. Uiteraard komen de boontjes en courgette in dit recept bij ons vers uit de tuin. Een ideaal recept en ook nog eens erg gemakkelijk. De courgette absorbeert de ketjap smaak voortreffelijk en de combinatie van deze groenten met speklap in ketjapsaus is werkelijk overheerlijk. Bij ons gaat de pan altijd helemaal leeg!

Boontjes in ketjapsaus

Ingrediënten:

* 350 gram boontjes
* Twee speklappen
* Courgette
* 5 eetlepels ketjap
* 3 teentjes knoflook
* 3 eetlepels bruine suiker
* 1 bouillonblokje
* 5 mie nestjes

Ter voorbereiding snijd je de speklappen in stukjes, de courgette in blokjes en punt je de sperzieboontjes. Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe vervolgens wat olie in een wokpan en braad de speklappen aan. Pers de knoflook en voeg deze toe. Voeg vervolgens de ongekookte boontjes, bruine suiker, de ketjap en een verkruimeld bouillonblokje toe. Dit laat je lekker stoven tot de boontjes gaar zijn. Eventueel peper, zout en sambal naar smaak toevoegen. Serveren met de mie (of met rijst als je daar meer van houdt).

Eet smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter