Cibap Creatief

Het stoffenboek

Mijn stage bij de Knipmode zit er helaas al meer dan een week op. Jammer, maar ik heb stiekem ook wel weer zin om naar school te gaan en te starten met nieuwe projecten! Vandaag deel ik met jullie een groot project waar ik tijdens mijn stage mee bezig ben geweest: Het stoffenboek! Een boek waar ik erg trots op ben, en ik kon het dan ook niet laten om dit met jullie te delen!
Tijdens de stage moet je altijd 5 leerdoelen ‘bedenken’. Ik vind het altijd fijn om deze aan te laten sluiten bij mijn stage. Zo heb je echt iets waar je actief mee aan de slag kan en zie je meteen resultaat. Doordat ik bij de Knipmode veel met stoffen in aanraking kwam, leek het mij een goed idee om mijn stofkennis te vergroten. Ik kwam namelijk veel termen tegen waar ik nog nooit van had gehoord of waarvan ik niet wist hoe het eruit zou zien. Een perfect idee!
Om dit leerdoel te ‘bewijzen’ had ik het plan om een stoffenboek te ontwerpen. Ik leer veel over de stoffen, hoe ze eruit zien en daarnaast kan ik lekker creatief bezig zijn zowel on- als offline.

Allereerst heb ik achtergrond informatie gezocht. Hoe worden stoffen gemaakt, welke verschillende bindingen zijn er en welke moeilijke termen kom ik tegen. Dit zie je op de bladzijde hierboven. Vervolgens heb ik de bekendste stofsoorten uitgekozen, ik weet inmiddels dat er veel meer zijn, maar ik kan nou eenmaal niet alles benoemen in mijn boek. Ik zoek informatie over de stofsoort, waar het van gemaakt wordt en welke kledingstukken je er van kunt maken.
Als laatst zocht ik bijpassende afbeeldingen en uiteraard de bijbehorende stofjes waarvan ik later stofstaaltjes heb geknipt.
Het resultaat ziet er dan zo uit! Op iedere pagina een grote afbeelding die past bij de stoffen. Dan iedere stof met informatie en een stofstaaltje.
Ik heb alles uitgeprint op dikker papier, ik maakte een kaft en als laatst heb ik het ingebonden met de Coptic Binding.
Ik ben zeer trots op het resultaat! Het is zo goed gelukt, uiteraard zijn er wel wat dingen die ik beter zou willen doen (lees de binding en sommige staaltjes) maar ach ja, die perfectionist in mij zal altijd wat te zeuren hebben 😉

Via mijn stage kreeg ik ook hele positieve reacties op het boek. Ik maakte er 2, eentje voor mijn stage wat handig is als naslagwerk en voor de volgende stagiaires, en eentje voor mijzelf. Mijn stage was zo positief dat ze het leuk vinden als ik het boek ga uitgeven. Er bestaan namelijk helemaal geen stoffenboeken (alleen van vroeger) en dat terwijl het wel heel erg handig is voor tekstschrijvers, naaiworkshops, stoffenwinkels etc. Ik ga nu uitzoeken hoe ik dit zou kunnen doen en of het mogelijk is. Maar mocht jij tips hebben, dan hoor ik het graag! 🙂

Om een duidelijk beeld te geven van de inhoud heb ik een filmpje opgenomen. Excuses voor het schokkende beeld af en toe. Ik moet echt eens een statief gaan kopen!

Wat vind je van mijn stoffenboek? En zou je hem ook wel in de kast willen hebben als ik hem ga uitgeven op een professionele manier? 

(Let op, de foto’s en het filmpje doen eigenlijk niet helemaal goed recht aan het echte resultaat. De foto’s en staaltjes zijn veel scherper in het echt. Wil je dit wel zien, dan moet je eens met me afspreken 😉 ).

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/18459267/?claim=x47727hhbtj”>Follow my blog with Bloglovin</a>

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reply
  Nieuw blog + bloglink!! – mydailyteacup
  29 januari 2017 at 14:24

  […] een nieuw blog te schrijven (over mijn stoffenboek!) staat er vanaf nu een blog online. Kijk hier: https://mydailyteacup.nl/het-stoffenboek/  Je begrijpt ik was al enthousiast om dit met jullie te delen, dus de komende tijd is mijn blog wat […]

 • Reply
  Willy Duit
  29 januari 2017 at 16:20

  Wauwww wat ziet dit er allemaal professioneel uit, zowel je blog als je stoffenboek! Gaaf, ik zou zeker onderzoeken of je het kunt uitgeven . helaas heb ik hier geen ervaring mee dus kan ik je er niet mee helpen maar even googlen levert vast iets op 🙂

 • Reply
  Annegien Buma
  29 januari 2017 at 19:36

  Helemaal mee eens. Je hebt met het stoffenboek iets moois neergezet, uniek en bijzonder. Het is zo leuk om er doorheen te bladeren en al die stofjes te zien en te voelen. Je ziet dat het met veel zorg en creativiteit is gemaakt.
  Je moet het zeker gaan uitgeven ?

 • Reply
  Mirjam
  29 januari 2017 at 19:55

  Wauw! Ontzettend gaaf gedaan zeg! Ik zou het alleen al willen hebben omdat jij het gemaakt hebt 😉 En het lijkt me ook wel interessant om te hebben, zeker als ik in de toekomst toch weer wil proberen om te gaan naaien!
  Liefs,
  Mirjam

  • Reply
   mydailyt
   31 januari 2017 at 10:05

   Dank voor je lieve reactie Mirjam!
   En wat leuk om te horen dat je hem wel zou willen kopen 🙂

 • Reply
  Gonda
  30 januari 2017 at 11:04

  Nou dat ziet er prachtig uit en je kunt zien dat er goed over is nagedacht! Leuk hoor.
  Wil je het meenemen naar het familieweekend?
  Het uitgeven is niet zo’n probleem denk ik, maar de stoffenstaaltjes moeten er met de hand in geplakt worden. Dat is ook vaak zo met boeken waar een cd in zit. Met een aantal mensen aan de slag. En je moet zorgen dat je natuurlijk genoeg van die staaltjes hebt die dan ook nog allemaal hetzelfde zijn, vanwege de uniformiteit van de boeken.
  Als het boek uitkomt wil ik je wel meehelpen en natuurlijk wil ik dan uiteraard een boek kopen.

  • Reply
   mydailyt
   31 januari 2017 at 10:07

   Hoi Gonda!
   Wat een leuke, uitgebreide reactie.
   Goeie tips, ik heb inmiddels een paar creatieve uitgevers benaderd voor het uitgeven etc. Ben benieuwd naar hun reacties.
   Lief dat je me dan zou willen meehelpen tzt.
   Ik hoop dat ik het mee kan nemen naar het familieweekend, het is nu allemaal ingeleverd op school, maar wie weet mag ik het dat weekend wel even terug. Ik ga het in ieder geval proberen.
   Groetjes

 • Reply
  Gonda Westra-Steursma
  30 januari 2017 at 11:05

  Nou dat ziet er prachtig uit en je kunt zien dat er goed over is nagedacht! Leuk hoor.
  Wil je het meenemen naar het familieweekend?
  Het uitgeven is niet zo’n probleem denk ik, maar de stoffenstaaltjes moeten er met de hand in geplakt worden. Dat is ook vaak zo met boeken waar een cd in zit. Met een aantal mensen aan de slag. En je moet zorgen dat je natuurlijk genoeg van die staaltjes hebt die dan ook nog allemaal hetzelfde zijn, vanwege de uniformiteit van de boeken.
  Als het boek uitkomt wil ik je wel meehelpen en natuurlijk wil ik dan uiteraard een boek kopen.

 • Reply
  Luna
  30 januari 2017 at 23:23

  Ziet er mooi uit hoor, erg gelikt! En uitgeven, tja, ik weet dat bijvoorbeeld Sabine van Ohmyfoodness een aantal (correct me if i’m wrong) uitgevers heeft benaderd en uit de doeken heeft gedaan wat haar idee was voor een kookboek. Ze had helemaal uitgeschreven waarom het een goed idee zou zijn en een aantal voorbeelden er bij gedaan. Verder had ze aangegeven hoeveel volgers ze heeft en ik dacht dat ze nog een enquete had gehouden, maar dit weet ik niet zeker. Ze heeft hier een blog over geschreven. Misschien het uitzoeken/checken waard? Succes met het afkicken van je stage 😉

  • Reply
   mydailyt
   31 januari 2017 at 10:08

   Hoi! Leuk dat je even langskomt op mijn blog.
   Goeie tips zeg, ik ga gauw eens op haar blog kijken.
   Groetjes, Rensina

 • Reply
  Verie
  31 januari 2017 at 08:48

  Wauw, Rensina! Wat super gaaf, dat moet je zeker doen (het boek uitgeven!), wat een pracht-exemplaar en zo exclusief! Je nieuwe site past helemaal bij je (kopje thee). 🙂

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 • Reply
  Maandmomentjes: Januari – Mydailyteacup
  9 februari 2017 at 08:09

  […] offline en hier op de blog). Nogmaals bedankt! Mocht je het gemist hebben? Hier lees je meer over het stoffenboek. * Na mijn stage had ik 2 weken vrij, heerlijk! Maar uiteraard is dit ook weer omgevlogen. Ik ging […]

 • Reply
  Nynke
  9 februari 2017 at 17:13

  Wauw, dat ziet er heel profi en mooi uit! Ik ben een (autodidactisch) beginnende naaister en weet zo weinig van stof. Dus ik zou er zeker wat aan hebben! Ik weet alleen niet of ik echt een boek zou kopen want ik lees bijna alles online of op m’n ereader. Maar de stof voelen zou wel heel veel toevoegen.
  Echt heel cool gemaakt!

 • Reply
  Mijn stage bij de Knipmode! – Mydailyteacup
  18 april 2017 at 07:25

  […] heeft overgenomen. Trots dat mijn bedachte project zo leuk is ontvangen en nu nog doorgaat :). Ook het stoffenboek was heel tof om te maken, ik wil hier nog zeker iets mee gaan doen (uitgeven!) maar hier heb ik […]

 • Laat een reactie achter