Cibap DIY

Leporello boekje maken

Voor mijn opleiding moet ik aan het begin van iedere opleiding een moodboard maken. Dit is bedoeld om je te inspireren en je goede ideeën kunt opdoen. Daarnaast maak je met een moodboard je concept duidelijk, dus met welk thema en kleurenpallet je wilt gaan werken. Zo krijg je een kader en weet je in welke richting je wilt zoeken en denken. Tijdens dit project wilde ik iets anders dan een standaard A3 vel als moodboard. In ons projectboek stond als voorbeeld een leporello, ik had geen idee wat dit was, maar vond het meteen een leuk idee toen ik zag wat het was. Vandaag deel ik met jullie mijn moodboard en vertel ik wat een leporello is en hoe je dat maakt. 

Leporello?
Zoals ik al zei had ik in het begin dus geen idee wat een leporello was. Maar toen ik het googlede wist het al snel. Op Wikipedia.nl staat de volgende betekenis: 
Leporello is de benaming van een drukwerk dat in meerdere slagen zig-zag is gevouwen. Dat kan variëren van enkele tot tientallen vouwen. Het is in gebruik bij reclamefolders en kaarten in reliëf zoals rivierkaarten van de Rijn en andere Duitse rivieren die soms een lengte van twee meter bereiken.
Een leporello is dus een zigzag of accordeon boekje. Je kunt het gebruiken voor het maken van een folder of flyer, maar ook op creatief gebied kun je er veel mee. Denk maar eens aan het maken van een fotoalbum, creatief journal of zoals ik doe een moodboard/collage. 

Een leuk voorbeeld voor een leporello als reisjournal via Pinterest: Bron


Leporello boekje maken
Tijdens het maken van mijn leporello heb ik foto’s gemaakt zodat ik jullie kan laten zien hoe het moet. Wie weet kun jij dan binnenkort ook eens een leporello boekje maken. 

Benodigdheden:
– Snijmat
– Mesje
– Schaar
– Liniaal
– Potlood
– Lijm
– En een vel papier naar keuze, je kunt ook meerdere vellen gebruiken, maar dan moet je ze aan elkaar verbinden dmv dubbelzijdig tape of lijm
– En als laatst natuurlijk opvulmateriaal zoals achtergrondjes, plaatjes, foto’s en teksten.

Stap 1: Als eerste maak je het vel papier op maat. Je snijdt het vel papier op de juiste hoogte en natuurlijk breedte, dit hangt er vanaf hoeveel pagina’s je boekje krijgt. Op de foto hierboven heb ik dit al gedaan (ik had een A3 vel). 
Stap 2: Nu ga je het boekje vouwen. Hiervoor ga je eerst de breedte van je pagina bepalen. Ik heb dit uitgemeten en steeds een puntje gezet met het potlood (boven- en onderkant). Vervolgens leg je je liniaal zo dat je een rechte lijn van boven naar beneden kunt trekken van punt naar punt. Door middel van de scherpe punt van je schaar ga je de lijn ‘snijden’. Maar let erop dat je niet helemaal door het papier heen gaat, want dit is niet de bedoeling. Ook is het belangrijk dat je na iedere lijn het papier omdraait en dan een lijn trekt, want anders krijg je geen zigzag vorm. 
Maak de vouwen nog wat beter door het boekje alvast in de vorm te vouwen. 
Stap 3: Nu zoek je de juiste achtergrondjes/plaatsjes/foto’s bij elkaar om het boekje mee te vullen. Houdt er rekening mee dat je ook de achterkant gaat opvullen en let hierbij op de vouwwijze. Want anders heb je straks een stuk mooi opgevuld en dan blijkt dit de voorkant te zijn. (dit had ik dus en toen kon ik weer overnieuw beginnen)
Stap 4: Als je alles goed hebt neergelegd kun je beginnen met het vastlijmen van de plaatjes. Dit is nog best een werkje, want ik had plaatjes die over de vouwlijnen heen gaan. Als je dit netjes wilt doen, moet je ze eerst snijden en vervolgens op de juiste plek vastlijmen (snijdt waar de vouwlijn zit, zo houdt je deze vrij en kan hij nog goed dichtvouwen). Let hierbij ook op wat je voor/achterkant is. Ik heb de tulp, helemaal rechts, als voorkant zodat het meteen duidelijk is waar mijn moodboard over gaat. Hier zou je natuurlijk ook nog met tekst kunnen werken om het boekje een titel te geven.
Stap 5: Als je klaar bent en het boekje helemaal is opgedroogd kun je het boekje gaan vouwen. Kijk of alle plaatjes goed vastzitten en het boekje goed dicht wilt. Nu is je boekje klaar! Natuurlijk kun je nog een touwtje of leuk lintje gebruiken om je boekje dicht te houden. 
Zo een blogje met heel veel tekst, maar ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd. Zo niet, laat het me gerust weten in de comments! Ik ben heel blij met mijn ‘aparte’ vorm moodboard en ga dan ook zeker nog eens een leporello boekje maken. Misschien wel van een vakantie of leuk dagje weg. Het leuke aan een leporello is namelijk dat je zelf kunt weten wat voor formaat hij heeft en hoeveel pagina’s (vouwen) je boekje heeft. 

Nu ben ik nog even benieuwd, ben jij ook van plan om eens zo’n leuk boekje te maken?

Maak je een DIY of Recept van mijn blog en deel je deze foto op social media (vooral Instagram), gebruik hierbij dan de hashtag #mydailyteacup. Zo kan ik de foto zien, liken, reageren of delen! Binnenkort wil ik dan eens een blog schrijven met alle foto’s die ik langs heb zien komen. 

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reply
  Lisanne Myblog
  14 april 2015 at 17:26

  Leuk idee! ik denk dat ik zo'n boekje met fotootjes ga maken 🙂 Thanks voor de inspiratie! Liefs Lisanne

 • Reply
  lien
  14 april 2015 at 19:46

  Wat leuk gemaakt zo!!

 • Reply
  Willy
  14 april 2015 at 20:47

  Weer wat geleerd 🙂 wat een gaaf project Rensina, ik vind jouw leporello heel mooi geworden. Ga ik vast ook eens maken, bedankt voor de inspiratie!!

 • Reply
  Joke
  20 april 2015 at 15:37

  Erg leuk gemaakt, wat een leuk idee zeg had het nog niet eerder gezien.
  Ik ga dit zeker onthouden! Dank je wel voor het delen.

  groetjes, Joke

 • Reply
  2015 jaarverslag… | mydailyteacup
  31 december 2015 at 14:52

  […] het zelf ook mooi geworden. Logisch eigenlijk dat ie in de top 5 staat 😉 3. Ik maakte dit jaar een Leporello boekje als moodboard voor school en deelde de DIY op mijn blog. Zover ik weet is hij zelfs al een keer […]

 • Reply
  2016 het jaarverslag – mydailyteacup
  30 december 2016 at 18:54

  […] te maken of uit te breiden. Dat kan ook niet anders met zoveel theeliefhebbers als volgers? 1. Leporello boekje maken. Tijdens mijn tweede schooljaar wilde ik ook altijd al ‘bijzondere’ collages opleveren. […]

 • Laat een reactie achter