Creatief Geen categorie

Les 5, Barok/Rococo

Gisteren heb ik les 5 van de workshop gemaakt. Dit keer is het Barok/Rococo. Dit is een drukke stijl, denk aan de behangetjes met grote vormen en het kasteel in Versailles. Maar ook vele schilders hebben hier gebruik van gemaakt.
Ik wilde eerst iets met de behangmonstertjes doen, maar wist niet goed hoe ik moest beginnen. Dus heb ik eerst maar even op Google naar leuke plaatjes gezocht. Allemaal een beetje hetzelfde dus heb ik de schilders uit de les bekeken.
Ik vond een close-up van het meisje uit het schilderij Las Meninas van Velázques, dit is prinses Margarita uit Spanje. Ik vond het meteen een mooi beeld en heb het uitgeprint.
Daarna nog een soort van achtergrondlandschap, want het was nog een beetje saai. De kampioenen doorgespit die we nog hadden, daar staan erg mooie foto’s in. Ik vond 2 kastelen, één grijze die te saai was en nog een groen landschap met een bruinig paleis. Die paste ook nog eens goed bij de jurk van het meisje.
Maarja er stond teveel tekst aan de onderkant dus ben ik aan de slag gegaan met de koperpoets techniek (jaja Willy 😉 ) Dit werkt erg goed en er is nu bijna niks meer van de tekst te zien.
Verder had ik 2 behangmonsters met barokke vormen, die op de hoeken geplakt en groen geschilderd. Het leuke is dat de vormen als het ware bovenop het papier liggen, dus je ziet ze erg goed.
Nadat ik alles had opgeplakt moest ik de tekst er nog op schrijven. Ik heb de naam en het jaartal van het schilderij erop geschreven: Las Meninas – Velázques uit 1656. Maar toen ging het mis!!
Ik wilde het aan elkaar schrijven maar het ging iets minder goed als ik had gedacht, misschien kwam het omdat ik aan een lage tafel werkte en het iets donker was… Maar de letters waren erg wiebelig geworden, niet mooi dus! Balen natuurlijk. Ik dacht ik ga er nog een keer met koperpoets over, helaas werkt dit niet met stift. Dus nu heb ik weer een aantal letters zichtbaar van de achtergrond pagina 🙁
Nouja ik dacht eerst maar een nachtje slapen, we zien morgen wel verder.
Ik wist het ook niet, nog een laag gesso is ook niet mooi, dus heb ik de letters maar laten staan en wat verfraaid met krullen en wat duidelijker gemaakt. Nu ben ik er wel tevreden over, alleen jammer van het lichtere gedeelte met tekst… Daar kijken we dan maar overheen! 🙂
Wat vinden jullie ervan?

Het reliefbehang

Prinses Margarita van Spanje

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reply
  Yvonne
  13 oktober 2012 at 10:57

  Ik vind je tekst helemaal niet lelijk hoor en de lichtere vlek geeft het juist wat diepte. Maar als je het echt niet mooi vindt kan je ook nog op een apart vel papier een nieuwe tekst schrijven, die rondom uitscheuren en over de andere tekst heen plakken.
  Zelf oefen ik vaak eerst op een stuk kladpapier met verschillende lettervormen en pas als ik tevreden ben schrijf ik het op mijn pagina (heb ik bij mijn water ballet dames ook gedaan).
  Groetjes Yvonne.

 • Reply
  Marit
  13 oktober 2012 at 11:01

  Die lichte plek en doorschemerende letters (amper te zien!) vind ik ook niet storen hoor! Yvonne geeft je al een goed tip – mocht je het toch nog willen veranderen.

 • Reply
  Carla
  13 oktober 2012 at 12:47

  Niks mis mee hoor Rensina. Waarschijnlijk zie je het in het echt beter, maar dat is toch ook de bedoeling een beetje van art journallen al die laagjes die nog een beetje doorschemeren.

 • Reply
  Willy
  13 oktober 2012 at 14:04

  Ahhh….ik herken je ergernis wel hóór, ben je tevreden en gaat het op het laatste moment mis…arggggg, maar jij hebt dit prima opgelost als je niets had gezegd was het me niet opgevallen en had ik gedacht dat je de lichtere plek bewust had gemaakt. Ik vind hem heel mooi geworden!!

 • Reply
  Annemiek
  14 oktober 2012 at 19:20

  Ik vind hem ook erg mooi geworden Rensina. Ik snap je eigen balen wel, maar het is vaak zo dat het een ander niet eens opvalt. En leuk dat je ook aan het “koper poetsen” bent gegaan.

 • Laat een reactie achter