Hotspots Inspiratie

Museum Galerie RAT – Texel

Zoals jullie misschien op mijn Yourdailyteacup instagram konden zien ben ik afgelopen zondag naar Texel geweest. Een eiland dat ik nog niet eerder bezocht, oké als mini Rensina, maar daar weet ik niks meer van dus dat telt niet... Ik ging er stiekem vooral heen om mijn wederverkoper te bezoeken; Museum Galerie RAT. Ze serveren mijn thee in het museum en door alles wat ik langs zag komen wilde ik hier graag een bezoekje aan brengen. Mijn camera ging mee op pad en daarom een verslag van deze fijne hotspot! 

Museum Galerie RAT is van beeldend kunstenaar Maria Roelofsen en geometrisch ontwerper Goossen Karssenberg. Maria jut graag op de stranden van Texel. Ze vind hier de leukste dingen waar ze vervolgens unieke sculpturen, reliëfs en lichtobjecten van maakt. Echt waar, je kijkt je ogen uit in het museum. Soms moet je even je fantasie de vrije loop laten of goed kijken, maar meestal zie je wel wat voor dier er schuilgaat in het object. Want dat is wat Maria graag maakt, dieren die te vinden zijn op het eiland of er vroeger hebben 'gewoond'.
Ik vind het zo bijzonder hoe Maria van iets onbenulligs als een stuk plastic, hout of bijvoorbeeld een oud fietszadel zomaar een leuk hondje maakt dat ook nog eens heel erg lijkt op een hond én grappige details heeft. Trouwens je moet soms echt goed kijken wat er allemaal in het object verwerkt is. Zo ontdekte ik pas later dat de hond bij de ingang een hoofd heeft van een fietszadel, hoe leuk.

Gek eigenlijk, dat al die 'gewone' dingen zomaar op het strand aanspoelen. Het museum laat je als het water ook nadenken over de natuur en hoe we hiermee omgaan. Een goede bijkomstigheid vind ik. Zouden die mensen het gewoon maar overboord gooien? Komt het vanaf het strand waar een kindje het is verloren? Of dacht iemand grappig te zijn en gooide een creepy poppenhand in het water? Tja we zullen het nooit weten ben ik bang.

Ook het werk van Goossen is te vinden in het museum. Hij maakt mozaïekontwerpen en past dit toe op tekeningen, kunstwerken, in boeken en geometrische puzzels. Leuk om ook even bij zijn werkplek te kijken om te zien hoe hij te werk gaat.

 

Je begrijpt dat ik het museum extra leuk vind doordat mijn thee er te vinden is. De gasten van de museumkamer kunnen de thee bestellen, maar je kunt ook plaatsnemen in de bibliotheek met leuke boeken over onder andere moderne kunst en geometrische vormen. Er zal gevraagd worden of je wat wilt drinken en het menukaartje geeft meteen goed weer welke theesoorten er zijn, maar ook hebben ze lekkere limonades.

Er zijn 7 theesoorten van Yourdailyteacup te vinden.

Ik zou zeggen kijk lekker rond in het museum (dat overigens gratis is!!), maak een praatje met Maria en Goossen, bekijk hun atelier en ontwerpstudio. En plof na afloop lekker neer in de museum bibliotheek met een lekker drankje.

Naast het museum is er ook een museumkamer waar je kunt overnachten.
Aangezien er die middag nieuwe gasten zouden komen, maar deze er nog niet waren, mochten wij een kijkje nemen in de kamer. En ik moet zeggen dat de kamer echt superleuk is ingericht! Ook hier vind je allemaal vondsten gevonden op het strand. Een heel schilderij gemaakt van handschoenen bijvoorbeeld en daarnaast is de kamer ingericht met allemaal unieke meubelstukken. Je begrijpt dat ik mijn ogen wel even heb uitgekeken 🙂

Als ik nog eens een nachtje wil verblijven op Texel, dan weet ik al een plek!
Voor meer info moet je even de website raadplegen die onderaan is toegevoegd.

Museum Galerie RAT
Burgwal 20
1791 Den Burg - Texel
Website

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reply
  Mirjam
  27 juli 2018 at 08:29

  Wat een superleuke hotspot! Hier wil ik zeker een keertje heen! En heel tof natuurlijk dat jouw thee er te vinden is, dat maakt het extra speciaal!

 • Reply
  Willy Duit
  31 juli 2018 at 21:25

  Jammer toen wij vorig jaar voor het eerst in ons leven op Texel waren was jij ons nog niet voorgegaan anders had ik het museum zeker bezocht!

 • Laat een reactie achter