DIY Home Makeover

Oud kastje transformeren

In mijn afgelopen maandmoment (en misschien die daarvoor) heb je vast al kunnen zien dat ik een oud kastje had gevonden die ik wilde gaan pimpen. Nou, ik kan jullie vertellen dat hij eindelijk af is. Vandaag zal ik jullie laten zien wat voor kastje ik heb gekocht en hoe ik hem heb getransformeerd tot zijn nieuwe kleur. Namelijk het hippe geel!
Transformatie
KastAllereerst zal ik even kort wat vertellen over het ‘oude’ kastje en waar ik hem heb gekocht. Ik zag het kastje op een instagramaccount langskomen en was meteen enthousiast, ik zocht namelijk al een hele tijd naar zo’n soort kast. Annemarie, van de  vintage webshop Retroloekie, zette het kastje te koop omdat het niet meer paste in de kinderkamer. De kast moest niet te hoog zijn, en uiteraard moest ie laadjes hebben en een kastgedeelte, net als een Biedemeijer kast eigenlijk. Hij voldeed aan alle eisen, en past perfect op mijn studentenkamer, dus besloot ik hem te kopen. Annemarie woont in Groningen dus kon ik het kastje gemakkelijk ophalen met de auto. Lekker dichtbij huis! En zo lief, ik kreeg er ook nog het schattige konijntje bij op de onderstaande foto.
Het kastje had een appeltjesgroene kleur én appeltjesfolie op de bovenkant, mooi maar niet helemaal mijn stijl. Maar dit los ik goed op door hem te pimpen.
KleurkeuzeDe kleurkeuze was nog wel het moeilijkste van alles denk ik. Want tja zou ik hem grijs, wit, groen of het opvallende geel verven. Ik heb denk ik wel een stuk of 20 verfstaaltjes gehaald van de bouwmarkt. Na veel wikken en wegen, afstrepen en combineren heb ik toch voor een geeltint gekozen, DE kleur van 2016. En dan komen we samen tot deze kleurencombi die ik in mijn kamer heb. De early dew tint, roomwit, grijs, roze en dan de nieuwe kleur geel wat ik ook nog graag wil toevoegen in de accessoires. Stiekem vind ik dat behang links heel tof, maar ik heb helaas geen muurtje meer vrij… Dan maar een stukje inlijsten dacht ik zo 😉
Schuren!Je begint met het schuren van de kast. Ik heb dit buiten gedaan zodat het niet teveel stuift. De grote gedeelten heb ik met de schuurmachine gedaan en vervolgens heb ik nog met een schuurpapiertje de randjes en moeilijke plekken geschuurd. Daarna heb ik de metalen plaatjes en handgrepen verwijderd zodat deze niet mee geverfd worden. Bewaar de schroefjes in een apart bakje zodat je deze niet kwijt raakt. Als laatst maak je de kast stofvrij door hem geheel in te wrijven met wasbenzine en een oude doek. Eventueel kun je het grootste gedeelte van het stof met een vegertje verwijderen en vervolgens de natgemaakte doek eroverheen halen.
SchurenDe metalen plaatjes heb ik meteen even opgepoest en schoongemaakt. Hier zat namelijk wat verf op zodat je kunt zien. Dit kun je doen door een doek met wat wasbenzine te gebruiken, maar ook zou je metaalpoets kunnen gebruiken.
Let hierbij wel op dat de metaalpoets de plaatjes zou kunnen laten glimmen. Ik wilde dit liever niet, dus heb ik alleen wasbenzine gebruikt.
VervenDan kun je nu het kastje gaan verven! Zorg ervoor dat als je de deurtjes verft, je deze vervolgens openzet zodat ze niet vastplakken. Geeft alles een eerste laag, ook de laatjes, en laat het goed drogen. Deze stappen herhaal je tot het kastje goed dekt. Bij een gele kleur moet je rekening houden met zo’n 5 lagen verf.
TransformatieIk heb eerst de kleur Fiesta Latina van Flexa Creations gebruikt, maar deze kleur pakte echt niet mooi uit. Ik was er echt niet blij mee en heb uiteindelijk een nieuwe kleur uitgekozen bij de Gamma. De kleur Zomer van Flexa Creations (Mengmachine). Na nog drie lagen verf was mijn kast perfect. De gele kleur is nu echt wat ik wilde en wat ben ik er blij mee! Vind hem heel mooi geworden. En ben dan ook zeer benieuwd hoe die in Zwolle zal staan.
TransformatieNog even alles op een rij:
* Kleur: Zomer van Flexa Creations (Mengmachine Gamma)
* Kast – Retroloekie
* Vlinderposter – Sissyboy
* Vetplant + Potje – Intratuin
* Roze limonade – Hema
* Klembord – Zeeman
* Cactus – Sissyboy
* Lampje – Zelfgemaakt

Wat vinden jullie van de transformatie? En van de nieuwe trendkleur (Oker)geel?
Mocht je nog tips hebben waar ik mooie woonaccessoires kan vinden in deze kleur, dan hoor ik het graag. 

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reply
  Ingrid - 365 Miles to Paris
  16 augustus 2016 at 19:15

  Prachtig kleurtje! Wat een klus hè, maar het resulaat is meer dan de moeite waard.

 • Reply
  jokekieftreijken
  16 augustus 2016 at 21:24

  Hoi Rensina,

  Ik vind je kastje echt super leuk geworden. Had ook al de mindere kleur op Instagram gezien 😉 Heerlijk hè zelf oude meubeltjes opknappen, ik mag dit ook graag doen.

  LIefs, Joke

 • Reply
  Susanne
  17 augustus 2016 at 09:08

  Mooi zomers kleurtje en prachtige combi met Early Dew! Ik ga je via instsgram even pb sturen,want ik heb nog wat theezakjes voor je. Groetjes Susanne

  • Reply
   rensinasteursma
   17 augustus 2016 at 17:22

   Dankjewel! Ja vind het ook perfect passen bij de Early Dew kleur.
   Oeh spannend, ben benieuwd zeg!

 • Reply
  bhduit
  17 augustus 2016 at 19:52

  Echt super mooi geworden Rensina, vond het al een prachtig kastje maar nu nog mooier! En een behangetje inlijsten is een prima alternatief 🙂

 • Reply
  Greetings from Arnhem
  21 augustus 2016 at 11:35

  Super leuk geworden!

 • Reply
  Maandmomentjes: Augustus – mydailyteacup
  1 september 2016 at 08:13

  […] nou ook zo’n oud kastje willen schilderen, kijk dan even op het blog dat ik erover schreef: Kastje Transformeren. * Binnenkort zijn mijn ouders 25 jaar getrouwd én heb ik mijn eerste echte bruiloft (m’n […]

 • Laat een reactie achter