Cibap Creatief DIY

QDS 1: Schoolverslag met de coptic binding

Allereerst heel erg bedankt voor jullie lieve reacties op mijn day zero project! Ik ben er heel enthousiast over en hoop dat ik iemand van jullie al heb kunnen inspireren om ook mee te doen. Zelf ben ik al met een aantal doelen bezig, dus binnenkort volgt vast een update…
Vandaag deel ik de eerste opdracht van de Quirky Dutch Summer met jullie. Weet je even niet wat dit is? Lees dan HIER mijn eerdere post terug met uitleg over de QDS. De eerste opdracht is meteen een hele leuke en ik was stiekem al met een bindingstechniek bezig dus deze past er goed bij. Ik wil ook de andere techniek: Een boek alteren gaan doen, dus wie weet komt die ook nog voorbij binnenkort. Lees gauw verder!  
IMG_20150616_162744Voor mijn laatste schoolproject vond ik het leuk om een verslag te maken met alle opdrachten, een korte uitleg en mijn proces. Dit was geen echte opdracht maar ik maakte het gewoon als extra zeg maar (Tijdens mijn eindschouw afgelopen woensdag ging het trouwens supergoed! De docenten waren enthousiast over mijn werk en vonden dit gemaakte verslag echt top, ze wilden eigenlijk dat iedere leerling dit zou gaan doen in het vervolg, maar helaas het projectboek was alweer klaar 🙂 ). Omdat ik het thema ‘Back to the Nature’ had gekozen wilde ik dit natuurlijke terug laten komen in mijn verslag. Daarom heb ik als voor- en achterkant een houten plaat. De voorkant is erg tof geworden omdat het is gelazerd. Dit is een speciaal apparaat bij ons op school waar je met behulp van een speciaal computerprogramma materialen mee uit kunt laseren of iets kun laten graveren. Erg tof dus!
IMG_20150616_162758Goed nu gauw verder naar het inbinden. Ik wilde het verslag inbinden met groen touw omdat dit groene accent weer terugbrengt. Ik wist niet hoe dit moest, daarom heb ik de creatieve moeder van een vriendin gevraagd om mij te helpen. (Kijk zeker even op haar blog/shop GewoonDoen). Ze heeft mij de Coptic binding uitgelegd. Ik moest het thuis zelf afmaken dus heb ik voor de zekerheid nog even een filmpje of tutorial gezocht. Dit was erg lastig dus daarom heb ik enkele foto’s voor jullie gemaakt. Misschien ook leuk voor jullie om eens uit te proberen?

Hier even een korte uitleg van de coptic boekbind techniek:

Je moet eerst in alle bladzijden, inclusief de voor- en achterkant,  gaatjes maken. Ik heb in ieder blad 5 gaten op dezelfde plek gemaakt met behulp van een perforator. Vervolgens neem je touw/wol/draad naar keuze en een naald. Volg de foto’s van links naar rechts.
CopticBinding1Ik had a4 papier gebruikt, dus heb ik voor de stevigheid op iedere bladzijde een strook washitape geplakt. Dit is meteen een leuk detail!
Maak eerst de achterkant goed vast aan het eennalaatste blad met behulp van een knoop. Dan doe je iedere blz. op de manier van de foto’s en het voorste blad maak je weer vast met behulp van een knooptechniek (foto 3,4,5,6). Vervolgens ga je weer vanuit het laatste blad door de gaatjes omhoog en pak je een nieuw gat erbij. Als je hele touw er doorheen is, ga je weer door het eennalaatste en 3e gat en pak je vervolgens weer een nieuwe bladzijde erbij. (snapje?) Zie foto 7 en 8. Ditzelfde herhaal je bij ieder gat tot je alle blz. aan elkaar vast hebt. Dan ga je verder met het 2e gatendeel, 3e, 4e en laatste.
CopticBinding2Als je alle bladzijden 5x gehad hebt krijg, dan is het tijd om de voorkant vast te maken aan de rest. Je begint weer met het bijvoegen van de voorkant, en gaat weer terug door het vorige gat (net als alle andere blz.). Ik heb de laatste stap een keer herhaalt zodat hij goed vast zit (zie foto 4). Dan haal je je naald onder de touwtjes door om zo een knop te maken, doe dit even 2x en knip dan het touw af. Klaar is je ingebonden boekje!Ik hoop dat je het een beetje duidelijk is, maar aan de hand van de foto’s lukt het vast. Anders kun je vast wel filmpjes vinden op youtube als je copic bookbinding intypt.
IMG_20150616_162744

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reply
  Verie
  20 juni 2015 at 09:05

  Echt heel mooi gemaakt. zag het ergens voorbij komen (fb/ig?), echt heel knap! 🙂

  Lieve-groetjes,
  Verie

 • Reply
  Marit
  20 juni 2015 at 10:13

  De coptische binding is één van mijn favorieten… ik bind zelf altijd katernen in (en geen ‘losse blaadjes’ met gaatjes) maar de rug/binding ziet er dan hetzelfde uit… leuk, die gekleurde draad! De kaft vind ik trouwens geweldig (en nu wil ik natuurlijk ook zo’n laser-apparaat… ha!) Echt een project/verslag om trots op te zijn Rensina!

 • Reply
  Maria Visser
  20 juni 2015 at 17:53

  Mag ik dit eens gebruiken voor de T-Post?

 • Reply
  Cosy by Cindy
  20 juni 2015 at 18:13

  Leuk leuk leuk!!!

 • Reply
  bhduit
  20 juni 2015 at 21:09

  Je boekje is super mooi geworden Rensina en fijn dat ik je daarbij kon helpen!

 • Reply
  Maja Rijkers
  23 juni 2015 at 10:51

  Mooi boekwerk heb je gemaakt zeg met de coptische binding! De prachtige kaft maakt het hel;emaal af!
  Groetjes Maja.

 • Reply
  Instagram maandmomentjes: Juni | mydailyteacup
  30 juni 2015 at 08:07

  […] Ik ben erg trots op mijn verslag, de voorkant is erg tof en ik heb het helemaal zelf ingebonden. HIER kun je nog eens teruglezen hoe ik dit deed en zie je nog meer foto’s mocht je dit gemist […]

 • Reply
  QDS 1, 2 en 3. | mydailyteacup
  5 juli 2015 at 10:29

  […] DEZE post konden jullie al zien dat ik een boekje had ingebonden. Dit boekje was ook meteen voor de […]

 • Laat een reactie achter