Food Review

Theereview: Ivan’s Herbs

Alweer een poosje geleden kreeg ik een leuk, spontaan mailtje van Michael van Ivan's Herbs met de vraag of ik zin had om zijn nieuwe thee uit te proberen en te reviewen. Uiteraard! Daar staan we zeker voor open en we delen maar al te graag thee reviews hier op het blog. Nu, eindelijk, de tijd gevonden om mooie foto's te maken en de thee uitgebreid te testen. Vandaag dus een nieuw thee review, Ivan Chai van Ivan's Herbs. 

Al snel kreeg ik een prachtig doosje thuis gestuurd met hierin twee van de bovenstaande verpakkingen, de giftbox. In deze  blikjes zit elk 50 gram Ivan Chai thee. Dat beloofd veel goeds.

Alleen al van de verpakking word ik erg blij! Kijk nou hoe leuk dat logo is en de mooie vormen op de verpakking, wat weer terug linkt naar de herkomst, Siberië. Ik had nog nooit van Ivan Chai of het kruid gehoord dus daarom heb ik wat onderzoek gedaan. Het bijgeleverde boekje was daarbij erg handig, dus vandaar dat dit blogreview iets dieper in gaat op het kruid.

Geschiedenis

Wat begon als een vervanger van zwarte thee...
In de 17e eeuw werd thee erg populair in Rusland, echter was thee meestal veel te duur of niet te vinden. Daarom gingen de monniken opzoek naar een goed alternatief doormiddel van kruiden. Deze werd gevonden in de Rozenbottel Wilgenroos plant of in het Russisch 'Kiprei' genoemd. Dit kruid was overal te vinden en dus zeer geschikt om op dezelfde manier te verwerken als thee. Doordat de thee een vergelijkbare smaak heeft als zwarte thee, het erg goedkoop en lokaal te produceren is werd het een erg populair product. Het werd zelfs zo populair dat ze het zowel binnen- als buiten Rusland begonnen te verkopen als zwarte thee... Wat dus eigenlijk niet kan, de autoriteiten begonnen de theeën te testen en vonden al snel verkeerde verkopen. Daarnaast kwam de Aziatische theeproductie goed op gang en werd thee gangbaarder verkrijgbaar en goedkoper.
Op deze manier verloor de Ivan Chai zijn populariteit en werd het niet meer verkocht, maar is inmiddels weer aan zijn opmars bezig... Michael van Ivan's Herbs is iemand die zich daarvoor inzet.

Ivan Chai of 'Het Wilgenroosje'

Bron afb: Ivansherbs.com

Het Wilgenroosje, waar de Ivan Chai van gemaakt is, komt je vast wel bekend voor. Deze plant met roze bloemen groeit vrijwel overal in Europa, Azië, Groenland en Noord-Amerika. Hij groeit in bermen, op de heide en bij bossen.
Voor de thee worden enkel de bladeren gebruikt, waar een deel van geplukt wordt zodat de plant zelf blijft bestaan en volgend jaar weer terugkomt.

Het Wilgenroosje is erg gezond, bevat veel goede inhoudsstoffen en wordt veel gebruikt voor de traditionele geneeskunde.

Productie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen werd Ivan Chai vroeger vooral geproduceerd in Rusland. Maar doordat de plant op vele plekken te vinden is, is dit niet meer zo.
De thee die ik mocht ontvangen komt uit Siberië, uit de Altai regio. De bladeren van de plant worden geplukt in juli en augustus en vervolgens in de schaduw gelegd. Daarna worden de bladeren bewerkt door een rol-proces. Dit gebeurd met de hand volgens een traditionele wijze. Maar kan inmiddels ook machinaal gedaan worden. Dan wordt de thee gefermenteerd en als laatst gedroogd.
Mocht je geïnteresseerd zijn, op de Ivan's Herbs website vond ik een prachtig filmpje over de productie -> KLIK.

Naast de smaak heeft Ivan Chai ook verschillende gezondheidseffecten; (bron: via Ivan's Herbs)
* Het is, doordat het een kruidenthee is, cafeïnevrij.
* Het helpt het lichaam te herstellen na een burn out of psychische problemen.
* Goed voor stress en nervositeit. Brengt rust voor het slapengaan.
* Ondersteunt de gezondheid van nieren, blaas en spijsvertering.
* Geschikt bij prostaat problemen en is potentie bevorderend.
* Bij twee of drie koppen per dag normaliseert het de bloeddruk.

De Smaaktest

Dan komen we aan bij het leukste gedeelte, de smaaktest!
Aangezien het een kruid is zet ik deze thee op 100 graden en laat hem zo'n 5-8 minuten trekken wat tevens op de verpakking vermeld staat. De eerste keer heb ik hem iets te kort laten trekken, dit is meteen te merken, de thee heeft weinig smaak en kleur (zie het verschil met de laatste foto). Daarom bij de tweede thee extra goed op de tijd gelet en nu krijgt de thee een prima kleur.

De geur en smaak vind ik moeilijk te omschrijven. De geur lijkt een beetje op zwarte thee, heeft een ietwat aardse, houtachtige geur en toch ruik ik ook zoete tonen.
De smaak is zacht, komt overeen met zwarte thee en is lichtzoet. Ik vind het een lekkere thee en doordat hij ook nog veel gezondheidsvoordelen heeft is het zeker een aanrader 😉 Ook schijnt het favoriet te zijn bij kinderen gezien de lichtzoete smaak van de thee.
Wel moet ik vermelden dat de thee niet meer dan 1 a 2x opgeschonken kan worden. Het verliest dan zijn smaak doordat het een kruid is, wat niet het geval is bij kwalitatieve losse thee.

De thee is te koop vanaf 12 euro via de Ivan's Herbs webshop: https://shop.ivansherbs.com. Hier vind je tevens meer informatie over het product en de verkoper.

Dit blog schreef ik in samenwerking met Ivan's Herbs. Hiervoor kreeg ik producten opgestuurd om te reviewen. Ik werk graag samen met bedrijven die bij mij passen, ook interesse? Neem een kijkje op de 'over mij' pagina of stuur een mail. 

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter