Review Theezakjes

Theereview: Oolong thee

Theetje hier, theetje daar, theetje overal hier in huis... De hoogste tijd om er weer eens een blog over te schrijven. Nu ik leuke kratjes heb om de boel in op te bergen (oké en de rest van de kast staat ook nog vol) kon ik weer wat mooie foto's maken en een blogreview schrijven over een aantal theemerken die ik binnenkreeg of kocht. Lijkt me leuk voor een vast rubriekje eens in de zoveel tijd. Wat vinden jullie? Let me know 🙂 

Inmiddels heb ik een hele verzameling thee, vast niet bij jullie onbekend. Aangezien ik natuurlijk theezakjes verzamel heb ik een heleboel mooie zakjes die ik nog leeg moet drinken voor ik ze opberg in de mappen. Ook koop ik voor het ruilmateriaal genoeg doosjes thee waar ik vervolgens de theezakjes uithaal en dus met bulten theezakjes blijf zitten. Verder breidt mijn collectie losse thee zich ook snel uit, aangezien ik dit meer ben gaan waarderen én ik natuurlijk wat vergelijkingsmateriaal moet hebben voor mijn webshop 😉

De collectie theezakjes is inmiddels aan het slinken. Aangezien de theeverzameling op een laag pitje staat kan ik nu lekker veel drinken zonder dat er heel veel binnenkomt (geruild of gekocht). Ook neem ik inmiddels de volle doosjes mee naar werk waar ik het opdrink of uitdeel aan anderen.

En ach de rest staat mooi te wezen en in- of op de kast te wachten om opgedronken te worden. Daarom deel ik nu twee merken die ik de laatste tijd heb getest. De eerste heb ik gekregen voor dit blogreview, de ander heb ik zelf gekocht vanwege de prachtige verpakking en kwaliteit.

Wudong Tea - China

We beginnen met de thee die ik opgestuurd kreeg voor een blogreview. De thee is van het merk Wudong Tea, uit China, deze thee komt rechtstreeks van de plantage. De familie die de plantage beheerd is al meer dan 80 jaar gespecialiseerd in oolong thee, maar hebben ook genoeg andere producten te koop. Ik kreeg 4 samples met losse thee opgestuurd en we gaan van start met de tests, iets wat best lastig is! Er staat namelijk geen zetwijze op de verpakking. Maar ik weet dat het oolongs zijn, dus ik gok een beetje. De kleur en de geur van de thee zijn hierbij ook belangrijk.

Qingxiang Mi Lan Xiang (Dan Cong Oolong - Honey/Orchid): de thee ruikt heerlijk! Zoetig, fruitig en naar oolong. Als je deze theesoort wel eens hebt gedronken weet je wat ik bedoel. De smaak is ook prima, net zoals hij ruikt is ie zoet van smaak met tonen van abrikoos/perzik maar toch ook grassig. De thee is licht van kleur, wat ik niet had verwacht gezien de kleur van de thee blaadjes.

Yu Lan Xiang (Dan Cong Oolong - Magnolia): grappig deze thee ruikt meteen heel anders dan de eerste; meer groen, grassig en een zomers bloesembriesje. De thee smaakt een beetje naar karamel/vanille en toch proef je ook hier het groene terug.
Lekker thee ook dit.

Ya Shi Xiang (Dan Cong Oolong of ook wel Duck Shit): ''deze theebladeren zijn vrij zwart van kleur, dus ik denk dat dit een donkere oolong is of een zwarte thee''. Maar eenmaal in het water zijn de bladeren toch groen en gezien de kleur is het zeker geen zwarte thee (geel/groen). Deze thee ruikt wederom groen maar heeft ook een geur die ik niet goed kan thuisbrengen....
Het is echt een frisse thee, de smaak is heel groen en bevat een honing-achtige smaak en bevat zeker ook fruitige tonen. Eenmaal wat langer gestaan wordt de smaak wat warmer en komen de andere smaken wat meer bovendrijven.
Deze thee is erg lekker en gaat dan ook helemaal op!

 

Tonghuong Mi Lan Xiang (Dan Cong Oolong): dit is echt een donkere oolong thee. De geur is alleen al veel sterker en ruikt nootachtig en donker. De kleur is nu ook bruin...
Dit is een thee waar ik even aan moet wennen. Hij is of te sterk gezet of hij is niet heel lekker. De smaak is aards, donker en best sterk aanwezig. Maar nadat ik hem even heb laten staan en ik wat gewend ben smaakt ie al beter. Hij is nog steeds een beetje muffig van smaak zoals ik dat noem maar verder wel oke. Overduidelijk niet mijn favoriet.

Wat wel leuk is om te vertellen is dat ik de thee omschrijving en zetwijze niet heb opgezocht van tevoren. Achteraf, toen ik dit blog schreef heb ik bekeken welke thee eigenlijk hoort bij de thee namen. Ik googlede wat en vond een website waar ik alle informatie over de thee kon vinden; teapedia.org. Zo leuk! Vandaar dat ik de Europese namen nog even heb toegevoegd. *Note, mijn theesommelier opleiding kan trots zijn, alle beschrijvingen die ik zelf had waargenomen komen aardig overeen met de omschrijving van de thee.
Meer info of de thee kopen, kijk op de website van Wudong/Chaozhoutea.

Mist Teas

Alweer een hele poos geleden kwam ik dit toffe merk tegen op instagram, Mist Teas. Ze verkopen thee uit Taiwan van erg goede kwaliteit, ze hebben zelf contact met de boeren én hebben een hele mooie designachtige verpakking. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg bezig met duurzaamheid.
Ik was dan ook blij verrast dat ik zag dat ze, net als mij, vorig jaar op het Tea Festival in Utrecht zouden komen. Ik moest en zou een theetje bij ze kopen.

Zo gezegd zo gedaan en nu heb ik een van de prachtige blikjes thee in mijn collectie. Een Milky Oolong thee. Vanwege de hoge kwaliteit vrij prijzig, 25 gram voor € 9,00 (incl blik). Maar de thee kun je dan ook meerdere keren opschenken en je hebt maar weinig nodig per keer.

Deze thee is heerlijk, maar heb ik ook getest voor mijn opleiding tot theesommelier. Daarom de uitgebreide beschrijving. 

De Milky oolong van Mist ruikt heerlijk, erg zoetig/bloemig. Echt een verfijnde, zachte smaak. Smaakt ook bloemig zoet. Hoewel de beschrijving aangeeft dat de thee een boterachtige, melkchocolade smaak heeft met een groenige nasmaak. Proef ik bij deze thee vooral dat laatste. Misschien moet ik hiervoor de thee langer laten trekken? Of minder water gebruiken zoals de beschrijving aangeeft? Alsnog een erg lekkere thee.
Nadat ik de thee nogmaals heb gezet met dezelfde thee is deze ietwat boteriger van smaak, maar nog steeds vrij bloemig/groen.

Al met al een heerlijke thee en je proeft echt dat hij van zeer goede kwaliteit is. Ik heb de thee 3x gezet en nog steeds is de thee heel erg lekker. Check vooral ook even onderstaande foto's waarin je ziet hoe groot de theebladeren worden als ze het hete water hebben 'aangeraakt'. Een groot verschil met de opgerolde bolletjes.

Meer weten over dit mooie merk? Of wil je ze gaan volgen op instagram? (aanrader!) Kijk dan even op de website.

Al met al heb ik weer heerlijk genoten van deze theetest en het maken van de bijbehorende foto's.
Ik denk dat ik deze rubriek maar eens in de zoveel tijd moet gaan uitbreiden met een nieuwe theesoort of theetest. Dit blog ging over de Oolong thee, maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten te vinden.

Heb jij nog leuke tips of aanraders? Laat het me zeker weten 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter