Cibap Creatief Persoonlijk

Trendboek ‘Cultures’

Toen ik een tijdje geleden vertelde over mijn schoolproject Loods 5, was ik helemaal enthousiast over mijn trendboek die een eigen blogje zou verdienen. Helaas heeft het wat langer moeten duren, want ik vond het moeilijk om het boek mooi en leuk op de foto te zetten. Nu is het eindelijk gelukt en kan ik mijn trots eindelijk met jullie delen! Kijken jullie mee?
*let op ik heb helaas niet alle pagina’s kunnen fotograferen, dus de ‘titelpagina’s missen.
Trendboek
Allereerst wat achtergrond informatie. Want wat is een trendboek nou eigenlijk?
Een trendboek is een boek waarmee je de komende trends, van bijvoorbeeld 2017, laat zien. Met behulp van deze trends en trendkleuren kan een ontwerper of vormgever aan de slag om de nieuwe collectie vorm te geven. Denk hierbij aan nieuwe kussen hoezen of gordijnstoffen.
In een trendboek vind je verschillende thema’s van nieuwe trends, in mijn geval heb ik drie trends moeten ontwikkelen. Deze geef je vorm doormiddel van inspirerend beeld, moodboards en collages. Daarnaast voeg je kleurstalen toe (zelf moeten mengen!), wikkels van draad en eigen gemaakte patronen. Dit alles om de ‘lezer’ te inspireren.
TrendboekTrendboekOmdat ik in mijn loods 5 project had gekozen voor het concept ‘Culture Living’ wilde ik dit thema ook gebruiken voor mijn trendboek. Je hebt hierbij immers veel keus uit verschillende culturen om te gebruiken.

Als eerst ben ik allemaal inspirerende beelden gaan opzoeken wat te maken had met culturen. Nadat ik uit tijdschriften, internet en foto’s van reizende kennissen vele beelden had verzameld kon het grote puzzelen beginnen. Inmiddels had ik namelijk zo’n 6 verschillende culturen bij elkaar. Uiteraard moest ik hier een keuze uit maken. Samen met de docenten heb ik iedere week verder gewerkt aan het boek en zo zijn de volgende trendthema’s ontstaan:
* Colorful Marocco
* Natural Tibet
* Greenish Africa
Je hoefde je trends geen naam te geven, maar dit heb ik wel gedaan. Dit vind ik wel zo leuk- en professioneel staan.
Nadat mijn trends bekend waren kon ik verder met de verdieping. Want er moesten kleurstalen en wikkels bij komen en daar ben je ook niet zo snel mee klaar. Tijdens dit proces heb ik veel geleerd over het kijken naar beelden, het ophalen van kleuren die je nauwelijks ziet en het denken in kleurkaarten (dit laatste is iets waar ik nu nog steeds een beetje in denk haha).
Het was echt leuk om te doen omdat het proces steeds meer vorm kreeg en het eindresultaat in zicht kwam.
TrendboekTrendboek
Toen ik alle wikkels en verfstalen gemaakt had, de ‘moodboards’ klaar waren kon het inbinden beginnen. Ook hier had ik een heel idee bij, want ik wilde namelijk de hergebruikte look terug laten komen. Hiervoor heb ik mijn moodboards laten afdrukken bij een drukker op speciaal papier wat net hergebruikt lijkt door de zwarte stipjes en ietwat cremige kleur. Daarna heb ik een kaft gemaakt en deze bekleed met leer. Als laatst heb ik alles zelf ingebonden en het boek dichtgemaakt met een leren touwtje voor de finishing touch. Over deze uitleg zal ik volgende week nog een Handmade Book blogje schrijven.
TrendboekTrendboekIk kan echt wel zeggen dat ik heel trots ben op het resultaat! Ook omdat ik het helemaal zelf heb opgebouwd, van de beelden en de kleurwikkels tot de verfstalen en patronen. Mijn docenten en medeklasgenoten waren ook lofend over mijn boek en ik kreeg veel complimenten. Er werd zelfs gezegd dat sommigen het boek graag op hun bijzettafeltje wilden hebben liggen. Nou als je daar niet blij van wordt! Het trendboek bewaar ik dan ook zeker en krijgt een speciaal plekje in mijn kamer.

Speciale dank aan Sandra de Haan, Mark van der Werf, Sarah van Engeland voor het gebruiken van hun foto’s. En Janny, Mirelle en Silvia voor het garen en de stofjes. En als laatst Willy Duit en Drukkerij Comprint voor het afdrukken, vele hulp en adviezen! 

Wat vinden jullie van mijn boek? Had je wel eens van een trendboek gehoord? Of heb je zelf ook al eens zo’n boek mogen maken? Benieuwd naar jullie reacties.

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reply
  Loïs
  9 juni 2016 at 08:27

  Wat is ie gaaf geworden zeg! En inderdaad,het is echt een boek wat je op een bijzettafel wil leggen en dan elke keer op een andere bladzijde open 🙂

 • Reply
  bhduit
  9 juni 2016 at 09:46

  Wauwwww werkelijk prachtig Rensina, daar mag je met recht trots op zijn!! Fijn dat ik een klein beetje heb kunnen bijdragen dat het zo’n succes is maar euhhhhhh….ik wil het natuurlijk nog steeds in het echie bewonderen hè ?

  • Reply
   rensinasteursma
   11 juni 2016 at 17:38

   Ja dat moeten we zeker snel doen, ik heb bijna vakantie dus dan kunnen we vast eens afspreken 🙂

 • Reply
  Ingrid - 365 Miles to Paris
  9 juni 2016 at 10:39

  Wauw ik ben onder de indruk, wat een super gaaf iets! Zelfs al mooi als koffietafelboek. Good job!

  • Reply
   rensinasteursma
   11 juni 2016 at 17:37

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ben er ook heel trots op 🙂

 • Reply
  B
  15 juni 2016 at 09:53

  Echt heel erg mooi zeg!

 • Reply
  Maandmomentjes: Juni – mydailyteacup
  5 juli 2016 at 08:05

  […] in mei mijn Culture Living project afgerond en daarmee was ook mijn trendboek eindelijk klaar. Ik deelde hem met jullie en wat kreeg ik een lieve berichtjes! Zo lief en leuk. * Ik kocht kurkbolletjes en […]

 • Reply
  Trendboek inbinden met de Secret Belgium Binding – mydailyteacup
  14 juli 2016 at 08:02

  […] alweer een dikke maand geleden deelde ik het eindresultaat van mijn gemaakte Trendboek voor het loods 5 project op school. Wat kreeg ik er leuke en lieve reacties op, nog bedankt […]

 • Reply
  memaree
  14 juli 2016 at 12:24

  Wauw! Supergaaf!! Mag je zeker trots op zijn. Ik vind het erg leuk dat je ons een kijkje geeft in je opleiding en opdrachten. Ik ben zelf ook graag creatief bezig, maar het is bij mij (helaas) niet tot een opleiding gekomen. Dus daarom gaaf om het via de zijlijn een beetje mee te maken…

  • Reply
   rensinasteursma
   15 juli 2016 at 14:12

   Dankje voor je lieve reactie! Fijn dat je m’n schoolblogs zo leuk vind, ben altijd benieuwd of mensen het wel interesseert maar wel dus 🙂
   Ga nu gauw jouw blog even bekijken.

  Laat een reactie achter