Cibap Creatief DIY

Trendboek inbinden met de Secret Belgium Binding

Inmiddels alweer een dikke maand geleden deelde ik het eindresultaat van mijn gemaakte Trendboek voor het loods 5 project op school. Wat kreeg ik er leuke en lieve reacties op, nog bedankt daarvoor! Daarin vertelde ik dat ik nog een DIY uitleg zou geven over het maken van de kaft + de inbinding. Nou vandaag laat ik deze zien. Ik heb gebruik gemaakt van snapchat foto’s want hierin schreef ik al de uitleg van de stap. Kijk gauw mee! 
TrendboekTrendboek DIY BindingWat heb je nodig: 
* De (bedrukte) bladzijden
* Een kaft op maat naar keuze, deze bestaat uit een linker- rechter en middenstuk van karton of ander stevig materiaal
* Stof/leer/papier voor om de kaft
* Naald en draad (nylon/katoenen garen)
* Prikpen
* Lijm of dubbelzijdig tape
Trendboek DIY Binding1. Meet op iedere bladzijde af waar je een gaatje wilt maken, stip even aan met een potloodje. Vervolgens maak je met behulp van een prikpen gaten in alle bladzijden. Belangrijk, doe iedere bladzijde apart om het zo netjes mogelijk te doen. *Ik heb er voor gekozen om drie gaten te maken, maar mocht je nou een groter boekje gaan maken, dan zou ik voor 4 of 5 gaten gaan zodat het steviger wordt.
2. Leg alle bladzijden op de goede volgorde en pak de naald en draad erbij.
3. ‘Rijg’ van gat 2 van buiten naar binnen, maar let op dat je aan het uiteinde een lang stuk over houdt en dat je alle bladzijden meeneemt.
4. Ga door gat 1 weer naar buiten. En zorg dat de draad in het midden helemaal strak is.
Trendboek DIY Binding5. Na gat 1 ga je via gat 3 weer naar binnen.
6. En vervolgens ga je door gat 2 weer naar buiten zodat alle twee de touwtjes samen komen.
7. Hecht de draadjes af, knoop ze goed vast en knip ze kort af.
8. Nu gaan we de harde kaft binden. Deze heb je van tevoren al op de juiste maat gesneden.
De kaft weef je als het ware aan elkaar doormiddel van het draad. Op dit BLOG staat heel duidelijk aangegeven hoe je dit moet doen. Ik denk dat je hier het beste op kunt kijken.
Trendboek59. Als je de kaft helemaal aan elkaar hebt gebonden, ga je de ‘hoes’ om de kartonnen kaft maken. Zoals je kunt zien heb ik leer gebruikt. Knip de stof op maat , maar hou aan alle kanten een groot stuk over.
10. Plak nu de stof aan de rechterkant kaft vast. Ik heb gebruik gemaakt van dubbelzijdig tape aan de randen en heb daarnaast nog lijm gebruikt voor extra versteviging.
11. Dit is een heel precies werkje, want nu ga je de andere kant van de stof vastmaken aan de linkerkaft. Hierbij moet je goed uitmeten waar je moet lijmen en hoe je de stof moet houden. Het beste kun je de stof vastplakken als het boek dicht want zo heb je niet de kans dat de stof te krap wordt. Strijk de kaft goed vast en snijd vervolgens de overtollige stukken stof af of lijm ze op een nette manier aan de binnenkant vast.
12. Als laatst naai je de binnenkant vast aan de kaft. Dit heb ik gedaan door met naald en draad, de binnenkant vast te naaien door de touwtjes aan de rug. Dit moet je heel strak aantrekken zodat het echt goed vast zit. Ik heb dit iets te los gedaan waardoor mijn boek ietsje heen en weer schuift…
TrendboekEn tadaa daar is je zelf ingebonden boek! Maak het af met een bijpassend lintje of touwtje zodat je boek echt af is. Ik ben enorm trots op het resultaat en heb er vele complimenten over gekregen op school.
Mocht je nou nieuwsgierig zijn naar de binnenkant van het boek, neem dan even HIER een kijkje. Want daar laat ik je alles uitgebreid zien.

Gebruik je nou mijn DIY bij het maken van een eigen boek of kaft? Dan ben ik uiteraard zeer benieuwd naar jou resultaat. Deel dan je foto op social media en gebruik hierbij de hashtag #mydailyteacup. Zo kan ik de foto zien, liken, reageren of delen! Binnenkort wil ik dan eens een blog schrijven met alle foto’s die ik langs heb zien komen. 

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reply
  uitbundig
  14 juli 2016 at 16:41

  Jeetje wat een werk zeg! Maar het resultaat mag er zijn. Ik sla je post op, wie weet komt het ooit van pas 🙂

  • Reply
   rensinasteursma
   15 juli 2016 at 14:11

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ja ik zag het al, ben benieuwd of je hem binnenkort gaat gebruiken. Dan laat je het wel even weten he 😉

 • Reply
  bhduit
  15 juli 2016 at 15:14

  Prachtig boek Rensina maar euhhhh ik wil hem nu echt eens in het echt zien hóór 🙂

 • Reply
  Marlies
  17 juli 2016 at 16:36

  Wat is het mooi geworden! Ga het opslaan op mijn Pinterest voor als ik zelf er een keer mee aan de slag wil.

 • Laat een reactie achter